Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και να την εποικίσει με 3 εκ. πρόσφυγες

Ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και να την εποικίσει με 3 εκ. πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασάν Ροχανί,

Έως και τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, εφόσον αυτή επεκταθεί από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι το Ντέιρ Αλ Ζουρ και τη Ράκα, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή η τριμερής σύνοδος εξάλειψε κάθε εμπόδιο για τη συγκρότηση στη Συρία μιας συνταγματικής επιτροπής, που θα ξεκινήσει σύντομα το έργο της.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την υποστήριξη που προσφέρεται (σ.σ. από τις ΗΠΑ) σε μαχητικές οργανώσεις που «υποτίθεται ότι πολεμούν» το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσθεσε ότι η πραγματική απειλή στη Συρία είναι η (σ.σ. σοσιαλιστική – δημοκρατική) κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η διπλωματία κι όχι η στρατιωτική προσέγγιση είναι η λύση για την κρίση στη Συρία.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δημιουργία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, στο θέμα των προσφύγων, το Ιντλίμπ και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν έγινε καμία αναφορά στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Πολεμικός Χάρτης της Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Με μαύρο χρώμα θύλακες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Με μοβ χρώμα τα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ. Με πράσινο ανοιχτό χρώμα στα βορειοδυτικά η περιοχή της Αφρίν που τελεί υπό τουρκική κατοχή και με πράσινο έντονο η επαρχία της Ιντλίμπ, που την κατέχουν τζιχαντιστές και τελεί υπό τουρκική «προστασία». Με πράσινο χρώμα στον νότο περιοχή που ελέγχεται από Σύρους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς.

Σχετικά άρθρα