Τις αντιδράσεις της στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις κινήσεις σε βάρος των προσπαθειών στο Κυπριακό μεθοδεύει η Λευκωσία.
Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται πυρετωδώς εν όψει της μετάβασής τους στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να καταδείξει τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες στρέφονται κατά της Κύπρου και των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη έχοντας θέσει συγκεκριμένους στόχους: α) να προβεί σε αυστηρές αναφορές ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, β) σε όλες του τις επαφές θα θέσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας και του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γ) στο θέμα της Αμμοχώστου θα αποφασίσει τις ενέργειές του λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση που θα τεθεί σήμερα ενώπιόν του, και δ) θα επιδιώξει να πετύχει κοινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν και οι αρχικές συνεννοήσεις.
Η τελευταία αυτή κίνηση στοχεύσει στο να «σπάσει» την απόπειρα της Τουρκίας για τη μη πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης.
Κατά τη συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπογραμμιστεί η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εκτροπή των προσπαθειών.
Βασικό επιχείρημα της Λευκωσίας κατά της τουρκικής εκτροπής είναι και η αναφορά στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενδιάμεση έκθεση από τις δύο πλευρές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες πως έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη-προεργασία για το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Αμμόχωστο και σήμερα Δευτέρα η σχετική έκθεση θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στα πλαίσια της προεργασίας έγιναν αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη.
Αναφερόμενος στις τελευταίες συνεντεύξεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ό,τι και αν λέει κατά καιρούς ο κ. Τσαβούσογλου, επειδή θεωρεί ότι με μια δήλωση ή με μια συνέντευξη θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ελληνοκυπρίων, ή επειδή θέλει να στείλει μηνύματα στους Τουρκοκύπριους, ή επειδή θέλει να προβάλει κάποιες θέσεις της Τουρκίας και επιχειρεί να κρύψει αυτές τις θέσεις πίσω από άλλες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, η απάντηση που καλείται να δώσει η Τουρκία είναι μία: Επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση αναφοράς, για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη με τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου».
Ερωτηθείς για τους νέους όρους που ο κ. Τσαβούσογλου εισήγαγε, όπως η διαχείριση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι γίνονται πολλές δηλώσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που έγιναν αναφορές, ανάμεσα σε άλλα είχε αποταθεί στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, γι’ αυτό και ο Γενικός Γραμματέας στις 8 ή 9 Αυγούστου, απαντώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, δεσμεύονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη».