Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Συνθήκη λαιμητόμο” θέτει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση

“Συνθήκη λαιμητόμο” θέτει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέσνα Πούσιτς, Ελβετία, Ευρώπη, Σιμονέτα Σομαρούγκα, Τζόε Χένον,

Στην αντεπίθεση περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση τω Ελβετών να καταργήσουν με δημοψήφισμα την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, μια από τις βασικές συμφωνίες με την Ένωση.

Η Ε.Ε. απαντά θέτοντας σε λειτουργία τη λεγόμενη «συνθήκη λαιμητόμο» με την οποία ξεκινά να καταργεί κάθε διμερή συμφωνία με την Ελβετία.

Σε πρώτη φάση και ακολουθώντας την απόφαση της Βέρνης να μην ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες, η Ε.Ε. αποφάσισε να παγώσει κάθε συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» που αφορά σε ερευνητικά προγράμματα και των ακαδημαϊκές ανταλλαγές «Erasmus».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και την απουσία σαφούς πολιτικού μηνύματος οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόε Χένον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα ενημέρωσε το Σάββατο την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς ότι η Βέρνη δεν είναι σε θέση να υπογράψει «στη σημερινή της μορφή» τη διμερή συμφωνία για την επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης στην ελβετική αγορά εργασίας, που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στους υπηκόους των νέων κρατών μελών.

Σχετικά άρθρα