Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν λέει ότι συζητά με τον Τραμπ για την αγορά Patriot

Ο Ερντογάν λέει ότι συζητά με τον Τραμπ για την αγορά Patriot
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι θα συζητήσει μέσα στον μήνα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για την αγορά πυραύλων Patriot.

Ξεκαθάρισε πως οι προσωπικές σχέσεις που διατηρούν οι δυο άντρες, είναι ικανές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, με αφορμή την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την Τουρκία.

Η αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία τον Ιούλιο, «άνοιξε» την προοπτική επιβολής αμερικανικών κυρώσεων και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η προσφορά για την πώληση πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Raytheon στην Άγκυρα, είχε αποσυρθεί.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι είχε συζητήσει για την αγορά Patriot σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες και θα συνεχίσει την κουβέντα, όταν οι δυο τους συναντηθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την επόμενη εβδομάδα.

«Του είπα ότι δεν έχει σημασία τι πακέτο S-400 θα λάβουμε, αλλά μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς μια συγκεκριμένη ποσότητα από Patriot.

»Ωστόσο, του ξεκαθάρισα πως θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες τις αγοράς, καθώς θα πρέπει να ταιριάζουν, τουλάχιστον, με τα S-400.

»Ήταν αναγκαία η αγορά του συστήματος αυτού για να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο Ερντογάν.

«Μου απάντησε: “Είστε σοβαροί;” και του είπα “Ναι”», συνέχισε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν εκτενέστερα στη συνάντησή τους, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για το εάν θα ζητήσει επίσης από τον Τραμπ να εμποδίσει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει βαρύ πρόστιμο στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας, Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος», καθώς υπάρχει ένα «διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο ανδρών.

«Κατά τη γνώμη μου, μια χώρα όπως οι Η.Π.Α. δεν θα ήθελαν να βλάψουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία.

»Δεν πρόκειται για μια ορθολογική συμπεριφορά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα