Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάμερον: Σκέφτομαι κάθε μέρα το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit

Κάμερον: Σκέφτομαι κάθε μέρα το δημοψήφισμα  του 2016 για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον,

Την ανησυχία του για την κατάληξη που θα έχει το Brexit εκφράζει, με συνέντευξή του στους Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι ίσως ένα δεύτερο δημοψήφισμα να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ δηλώνει πως δεν θεωρεί το no deal «καλή ιδέα».

Ο Κάμερον εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον και του τον υφυπουργό Μάικλ Γκόουβ, οι οποίοι το 2016 επέλεξαν να ηγηθούν της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η στάση τους τον έκανε να αισθάνεται πως βρισκόταν «σε τέλμα» και κάνει λόγο για «αποκρουστική» συμπεριφορά εκ μέρους τους.

Ο Κάμερον αποκαλεί τον Γκόουβ «ανειλικρινή», αποκαλύπτοντας πως ο σημερινός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, του είχε υποσχεθεί πως δεν θα έχει ενεργό ρόλο στην καμπάνια υπέρ του Brexit ενώ για τον Τζόνσον αναφέρει πως δεν πίστευε πως θα κέρδιζε το Leave στο δημοψήφισμα.

O Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζει την αντίθεσή του για τις πρόσφατες ενέργειες του Μπόρις Τζόνσον, τόσο για την απόφαση αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου, όσο και για τη διαγραφή 21 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα του 2016 ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει:

«Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Κάθε μέρα σκέφτομαι το δημοψήφισμα και το γεγονός ότι χάσαμε και τις επιπτώσεις και τα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά και ανησυχώ απεγνωσμένα για το τι πρόκειται να συμβεί μετά».

Ο Κάμερον υποστηρίζει πως το 2016 τελούσε υπό μεγάλη πολιτική πίεση για να προκηρύξει το δημοψήφισμα και προσθέτει ότι ήταν η απόφαση που εξέτασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ως πρωθυπουργός.

Ο ίδιος αποδίδει την επικράτηση του Brexit στο γεγονός πως η πλευρά υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. επένδυσε περισσότερο στο συναίσθημα των πολιτών ενώ η πλευρά υπέρ της παραμονής χρησιμοποιούσε κυρίως οικονομικά επιχειρήματα.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως κάποιοι ενδεχομένως δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως έχει εμπλακεί σε ορισμένες έντονες συζητήσεις με πολίτες για αυτή την πολιτική του επιλογή.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ντέιβιντ Κάμερον με τίτλο «For The Record».

Σχετικά άρθρα