ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ κατασκόπευε τον Λευκό Οίκο; – Τραμπ: «Δεν το πιστεύω» – Νετανιάχου: «Ποτέ»

Το Ισραήλ κατασκόπευε τον Λευκό Οίκο; – Τραμπ: «Δεν το πιστεύω» – Νετανιάχου: «Ποτέ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μυστικές Υπηρεσίες, Ντόναλντ Τραμπ, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις, Υποκλοπές,

Απέρριψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το εκρηκτικό δημοσίευμα κατά το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παρακολουθούσαν τα κινητά τηλέφωνα του ιδίου και συνεργατών του, μετά τον εντοπισμό συστήματος υποκλοπής κοντά στον Λευκό Οίκο και αλλού στην Ουάσιγκτον.

«Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί μας κατασκοπεύουν. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

»Όλα είναι πιθανά, αλλά δεν το πιστεύω» επέμεινε, διατρανώνοντας την «εξαίρετη» σχέση του με το Ισραήλ.

Το Politico, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έγραψε ότι το Ισραήλ είχε εγκαταστήσει το 2017 σύστημα υποκλοπής των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων στην καρδιά της Ουάσιγκτον.

Το σύστημα «σίγουρα χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύεται ο πρόεδρος Τραμπ» τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Ο δεξιός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εντελώς κατασκευασμένο» το ρεπορτάζ.

«Έχω μια κατευθυντήρια γραμμή: όχι κατασκοπεία στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε.

«Και τηρείται κατά γράμμα, ανεξαίρετα» επέμεινε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατυμπανίζει την πλήρη υποστήριξή του προς το Ισραήλ και τον σημερινό πρωθυπουργό του — επέλεξε να έρθει σε απόλυτη ρήξη με τη διεθνή συναίνεση και την αμερικανική πολιτική ως τότε αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η σχέση μου με το Ισραήλ είναι εξαίρετη» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας εξάλλου την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και να θέσει σε εφαρμογή την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, που είχε χαιρετίσει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα

Το Ισραήλ είχε εγκαταστήσει ένα φορητό σύστημα υποκλοπής επικοινωνιών σε μια περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ανέφερε το Politico, που επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς πρώην ανώτερους αξιωματούχους, ισχυρισμός που το εβραϊκό κράτος κατευθείαν διέψευσε.

Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν ότι οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που εγκατέστησαν ένα σύστημα υποκλοπών τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων SMS στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας το 2017.

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είπαν στο Politico ότι οι αναλύσεις από το FBI και από αρκετές υπηρεσιών πληροφοριών συνέδεσαν την εγκατάσταση αυτών των συσκευών που βρέθηκαν με Ισραηλινούς κατασκόπους.

«Είναι αρκετά σαφές ότι οι Ισραηλινοί ήταν υπεύθυνοι», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έκανε τίποτε για να τιμωρήσει, είτε ακόμη να επιπλήξει ιδιωτικά την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Αυτές οι συσκευές σίγουρα χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθείται ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές αν οι Ισραηλινοί πέτυχαν το στόχο τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συσκευή κατασκοπείας «IMSI-catcher», την οποία χρησιμοποιεί η Αστυνομία, καταγράφει κάθε είδους τηλεφώνημα ή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή το διαδίκτυο σε μια περιοχή.

Πριν από δύο χρόνια, βρέθηκαν αρκετές τέτοιες συσκευές στην Ουάσιγκτον από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «κοντά σε ευαίσθητα μέρη όπως ο Λευκός Οίκος», είχε αναφέρει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2018.

Οι άνθρωποι που τις εγκατέστησαν δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Σχετικά άρθρα