Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης για Τουρκία: Ο ταραξίας πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί

Αναστασιάδης για Τουρκία: Ο ταραξίας πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

«Απασφάλισε» ο Νίκος Αναστασιάδης κατά της Τουρκίας μιλώντας στο Euronews, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα καλώτας τον «ταραξία» όπως την χαρακτήρισε, «να συμμορφωθεί».

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη στο Euronews ότι «εκείνοι που απέτρεπαν και αποτρέπουν τη λύση δεν είναι άλλοι από την Τουρκία, η οποία συνεχώς αξιώνει και προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα, που στην ουσία να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα προτεκτοράτο, μέσω των διαφόρων αξιώσεων που προβάλλει.

»Κάτι το οποίο είναι αδιανόητο να αποδεχθεί οποιοσδήποτε Ε/κ ηγέτης».

Στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς, με τον Πρόεδρο να λέει ότι: «ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές».

Στη συνέχεια όμως φαίνεται πως η Τουρκία ενεπλάκη σε σημαντικό βαθμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η θετική πορεία των διαβουλεύσεων να «βρει τοίχο» με τον Αναστασιάδη να δηλώνει ότι:

«Ο ίδιος θέλω να είμαι και αισιόδοξος και να συντηρώ ακόμα την ελπίδα ζωντανή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο».

Ο ίδιος προσέθεσε πως: «Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία εμμένει, ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις, σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ, αν επιμείνει στο ότι πρέπει η πολιτική ισότητα να ερμηνεύεται με το δικαίωμα μιας θετικής, τουλάχιστον, απαραιτήτου ψήφου των Τ/κ για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι δεν οδηγούμεθα σε μία λειτουργική και κατ’ επέκταση βιώσιμη λύση», τόνισε.

Οι όροι αναφοράς για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς ανέφερε τις βασικές παραμέτρους που ήταν α) το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με τον προκάτοχο του κ. Ακιντζί, δηλαδή της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, όπου καθοριζόταν τι είναι η μορφή λύσης που επιδιώκεται, β) τα όσα είχαν συμφωνηθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και γ) το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα έξι σημεία, όπως έχουν παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντανά.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι: «Αυτά τα τρία θα αποτελούσαν και την ουσία του διαλόγου για την επίτευξη ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας, που δεν προκαθόριζε μεν το αποτέλεσμα αλλά οπωσδήποτε έδινε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούν, όπως είναι η κατάργηση ή αντικατάσταση των εγγυήσεων με ένα διεθνές σώμα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα ανάλογα που αντιμετωπίσαμε το 1974.

Η σταδιακή και τελική αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων και ιδιαίτερα των κατοχικών.

Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ομοσπονδίας, δηλαδή η διακυβέρνηση, ναι στην πολιτική ισότητα γίνεται αποδεκτή, ναι στην θετική ψήφο των Τ/κ γίνεται αποδεκτή, εκεί και όπου όμως θα μπορούσε η πλειοψηφία που είναι η ε/κ κοινότητα, καταχρωμένη της δυνάμεως που δημιουργεί η πλειοψηφία, να έχει πρόθεση να πάρει τέτοια απόφαση που να ζημιώσει την τ/κ πολιτεία ή την τ/κ κοινότητα.

Εκεί θα μπορούσε να ασκείται ως ανάχωμα, ως ασπίδα προστασίας των Τ/κ αυτό που λέμε θετική ψήφος. Αρκεί να υπήρχε, βεβαίως, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών».

Η κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική προκλητικότητα

Αναφορικά με τις εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και πως αυτά συνδέονται με το Κυπριακό, ο Αναστασιάδης δήλωσε πως:

«Όχι, δεν θα το απέδιδα στην όποια όξυνση λόγω των προκλητικών ενεργειών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

»Το αντίθετο, είναι η διαπίστωση πως όσο ο χρόνος περνά, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται».

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η πάροδος του χρόνου, με άλυτο το Κυπριακό, δεν είναι μόνο την ε/κ πλευρά που αφήνει αδικημένη αλλά και τους ίδιους τους Τ/κ, των οποίων η πρόοδος εξαρτάται από τη λύση ή τη μη λύση, διότι ζουν σε ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς, παράνομο κατ’ ουσία, και συνεπώς και οι ίδιοι ενδιαφέρονται ή τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα, να εξευρεθεί μια λύση που θα τους επιτρέψει επιτέλους να ζήσουν σαν πραγματικοί Ευρωπαίοι πολίτες, παρά το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει 119 χιλιάδες ταυτότητες ή 80 χιλιάδες διαβατήρια, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα και να ζουν ως πραγματικοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για την Τουρκία είπε ότι:

«Η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στη λήψη αποφάσεων, με στοχευμένα μάλιστα μέτρα, όμως αυτά απαιτούν χρόνο.

»Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις. Το θέμα είναι να συνειδητοποιεί ο ταραξίας ότι πρέπει, επιτέλους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα εάν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία».

«Θα πρέπει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σέβεται τα κράτη-μέλη και να μην προβαίνει στις άνομες ενέργειες, όπως αυτές που καταγράφονται και αποστερούν από την Κυπριακή Δημοκρατία το 44% της ΑΟΖ της», τόνισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η επιτυχία ή όχι μίας προσπάθειας εξαρτάται από την πολιτική βούληση.

Η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά, εδώ και 45 χρόνια, επιδιώκουν μέσω του ειρηνικού διαλόγου να εξευρεθεί μια λύση με σημαντικές, μάλιστα, υποχωρήσεις.

Εκείνοι που απέτρεπαν και αποτρέπουν τη λύση δεν είναι άλλοι από την Τουρκία, η οποία συνεχώς αξιώνει και προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα, που στην ουσία να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα προτεκτοράτο, μέσω των διαφόρων αξιώσεων που προβάλλει.

Κάτι το οποίο είναι αδιανόητο να αποδεχθεί οποιοσδήποτε Ε/κ ηγέτης.

Σχετικά άρθρα