ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Οι τέσσερις επιλογές στο βρετανικό «δράμα»

Bloomberg: Οι τέσσερις επιλογές στο βρετανικό «δράμα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μόνο ένας τρελός» θα μπορούσε να κάνει προβλέψεις για τις εξελίξεις στη Βρετανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε άρθρο του αναλύει τις τέσσερις επιλογές που έχει ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υπέγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ και τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση για το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Συμφωνία με την ΕΕ

Το πρώτο σενάριο που παρουσιάζει το πρακτορείο, θα ήταν ο Μπ. Τζόνσον να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωπαική Ένωση σχετικά με το backstop, που αποτρέπει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός να πείσει τη Βουλή για το ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα μπορούσε να αποσπάσει και ότι ενδεχόμενη απόρριψή της θα σημάνει και τη μη τήρηση του διαζυγίου στις 31 Οκτωβρίου.

Χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

Την προηγούμενη εβδομάδα οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης βρήκαν κάποιο κενό στον νόμο που ψήφισε η Βουλή και ο οποίος υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον ή δεν αποκλείεται να αγνοήσει ο Τζόνσον το νόμο αυτό, ή να πείσει την ΕΕ να απορρίψει το αίτημά του για αναβολή.

Έτσι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ο Τζόνσον θα επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες για να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι εκλογές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.

Αν δεν είναι τεράστιες, όπως ελπίζει ο Τζόνσον, τότε θα μπορέσει να αυτοπροβληθεί ως ο άνθρωπος που έκανε πράξη όσα απαίτησε η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και να εξαλείψει την απειλή του Κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σχετικά άρθρα