Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην καθηγητής αυτοπυρπολήθηκε στη Ρωσία γιατί χάνεται η μητρική του γλώσσα

Πρώην καθηγητής αυτοπυρπολήθηκε στη Ρωσία γιατί χάνεται η μητρική του γλώσσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρωσία,

Ένας πρώην καθηγητής πανεπιστήμιου αυτοπυρπολήθηκε στη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή χάνεται η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα της γενέτειράς του, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 79χρονος Άλμπερτ Ραζίν ήταν συνταξιούχος καθηγητής κοινωνιολογίας, γνωστός για τους αγώνες που είχε δώσει για τη διάσωση της ουντμουρτικής, μιας γλώσσας της φινοουγγρικής οικογένειας που μιλιέται στην περιοχή των Ουραλίων.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Ιζέφσκ, την πρωτεύουσα της Ουντμουρτίας, δείχνουν έναν ηλικιωμένο άνδρα να στέκεται έξω από το τοπικό κοινοβούλιο, κρατώντας πλακάτ με τις φράσεις:

«Έχω πατρίδα»; και «Αν η γλώσσα μου χαθεί αύριο, είμαι έτοιμος να πεθάνω σήμερα».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται τα πλακάτ αυτά στο έδαφος, ενώ ο άνδρας στέκει όρθιος, τυλιγμένος στις φλόγες.

Ο Άλμπερτ Ραζίν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υπέκυψε λίγο αργότερα στα εγκαύματα που είχε υποστεί, χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Ο Αλμπερτ Ραζίν «ήταν ένας από τους ελάχιστους που επικρίνουν ανοιχτά τη σημερινή πολιτική απέναντι στις μειονότητες», ανέφερε μέσω του Facebook η Uralistica, μια ομάδα που έχει ως στόχο τη διαφύλαξη των γλωσσών και του πολιτισμού των Ουραλίων.

Το κοινοβούλιο της Ουντμουρτίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη σημερινή συνεδρίασή του.

Το 2017 ο Ραζίν και άλλοι ακτιβιστές είχαν ζητήσει από τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα για να σωθεί η ουντμουρτική η οποία είναι μεν επίσημη γλώσσα της περιοχής όμως με βάση έναν νόμο που υιοθετήθηκε πρόσφατα, η χρήση της είναι προαιρετική στα σχολεία.

Οι ακτιβιστές φοβούνταν ότι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνισή της.

Σχετικά άρθρα