Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία – Τι αποφασίστηκε

Αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία – Τι αποφασίστηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο,

Σε φάση εκτόνωσης φαίνεται να εισήλθε η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Παρελθόν αποτελεί πια το σενάριο πρόωρων εκλογών, αφού ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται προ των πυλών.

Μέλη του Κίνηματος των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο ψήφισαν διαδικτυακά υπέρ της συνεργασίας τους με το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Ας ονειρευτούμε, να έχουμε μια οπτική» τόνισε ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, στον ιστότοπό του, καλώντας τα μέλη του κόμματος να υποστηρίξουν κυβέρνηση συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το αντισυστημικό ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παρουσίασαν ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Τα δύο κόμματα, παραδοσιακοί αντίπαλοι, συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλάμβανε το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της και η συμφωνία καλούσε σε μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των Βρυξελλών ώστε να ξεπερασθεί η «υπερβολική αυστηρότητα» των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων.

Τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υπόσχονται να εισαγάγουν έναν κατώτερο μισθό, να αποφύγουν τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και να αυξήσουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόνοια.

Το πρόγραμμα καλεί επίσης για την επιβολή ενός διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές και τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης στον νότο.

Σχετικά άρθρα