Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε πάλι στον Τραμπ – Τι ψέμματα λέει για να κερδίσει χρόνο

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε πάλι στον Τραμπ – Τι ψέμματα λέει για να κερδίσει χρόνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Εφημερίδα Milliyet, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,

Η Τουρκάλα αρθρογράφος Βέρντα Οζέρ, σε ανάλυσή της το Σάββατο στην εφημερίδα «Milliyet», ισχυρίζεται ότι πριν τρεις ημέρες συνομίλησαν στο τηλέφωνο Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έδειξαν «ευελιξία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι έτοιμος να αγοράσει τους αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot και ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να του απάντησε ότι το πρόγραμμα των F-35 θα συνεχιστεί κανονικά εάν η Τουρκία δεν ενεργοποιήσει τους S-400, τους οποίους παραλαμβάνει κανονικά.

Εάν το τηλεφώνημα έγινε όταν λέει η Τουρκάλα δημοσιογράφος, σημαίνει ότι ο Ερντογάν τηλεφώνησε ενώ ήταν στη Μόσχα, μαζί με τον Πούτιν, εμπαίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο καθοδηγούμενος από τον «Ρώσο σκακιστή».

Λαμβάνοντας υπόψιν πώς χειρίζεται το ζήτημα μέχρι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη Γερουσία και τη Βουλή να έχουν εξοργιστεί με την ανοχή του στον Ερντογάν, μάλλον η Τουρκάλα δημοσιογράφος απηχεί πραγματικό γεγονός στο κείμενό της.

Δηλαδή, το τηλεφώνημα πρέπει όντως να έγινε.

Η Βέρντα Οζέρ αναφέρει επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και η αναζήτηση κοινής συμφωνίας συνεχίζεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο, όταν η παραλαβή των S-400 θα έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τότε θα έχουν ενεργοποιηθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την παράδοση στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 και μέχρι την άνοιξη θα την έχουν θέσει και εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής εξαιτίας της παραλαβής από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Στις 23 Αυγούστου οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμως απέσυραν και την προσφορά στην Άγκυρα για πώληση των Patriot μετά την έναρξη παραλαβής των S-400.

Πριν μερικές ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Μόσχα και εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει ρωσικά στελθ, εάν τελικά δεν του δώσουν τα F-35.

Είπε ακόμα ότι επιθυμεί η Τουρκία να γίνει συμπαραγωγός των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως το ίδιο έχει πει ότι επιθυμεί και για τους S-400.

Πώς μπορεί η Τουρκία να είναι σύμμαχος της Δύσης και μέλος του ΝΑΤΟ εάν συμπαράγει ρωσικά όπλα;

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμπαίζει τη Δύση, κερδίζοντας χρόνο, μέχρι να εξοπλιστεί σαν αστακός με ρωσικά όπλα για να προχωρήσει στη συνέχεια και επίσημα στην αποστασία του από το δυτικό στρατόπεδο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Κογκρέσου, επιμένει να «συζητά» με τον Τούρκο πρόεδρο σαν να υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να σταματήσει τις «δουλειές» με τη Ρωσία.

Εθελοτυφλούν όσοι στην Ουάσιγκτον νομίζουν ότι ο Ερντογάν υπάρχει περίπτωση να μείνει στη δυτική πλευρά.

Σχετικά άρθρα