Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκεχειρία στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας – Δεν βομβαρδίζει η αεροπορία

Εκεχειρία στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας – Δεν βομβαρδίζει η αεροπορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές,

Τα αεροπορικά πλήγματα στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σταμάτησαν το πρωί του Σαββάτου μετά την έναρξη της εκεχειρίας που ανακοίνωσε η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει την περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν υπάρχουν πολεμικά αεροσκάφη στον ουρανό και τα αεροπορικά πλήγματα σταμάτησαν» δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ιστοσελίδας που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών κοντά στην περιοχή σταμάτησαν μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας στις 6.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αλλά συνεχίστηκαν τα πυρά πυροβολικού και οι επιθέσεις με ρουκέτες.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή πως μια μονομερής εκεχειρία που αφορά μόνο τον συριακό στρατό επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην Ιντλίμπ.

Έπειτα από μήνες σφοδρών βομβαρδισμών από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισαν στις 8 Αυγούστου χερσαία επιχείρηση κατά της επαρχίας, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (παρακλάδι στη Συρία της Αλ Κάιντα).

Την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέκτησαν νέους τομείς στην περιοχή αφού είχαν ήδη ανακαταλάβει τη στρατηγική πόλη Χαν Σεϊχούν, νοτίως της Ιντλίμπ.

Ο τομέας αυτός θεωρείται ότι προστατεύεται από μια συμφωνία για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία για να διαχωρίσουν τις κυβερνητικές περιοχές από τα εδάφη που ήταν στα χέρια τζιχαντιστών και φιλότουρκων ισλαμιστών, όμως η συμφωνία δεν εμπόδισε την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από τα τέλη Απριλίου, στους βομβαρδισμούς της Δαμασκού και της συμμάχου της, Ρωσίας, περισσότεροι από 950 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δαμασκός είχε ακυρώσει παρόμοια συμφωνία εκεχειρίας στις αρχές Αυγούστου, τρείς ημέρες μετά την έναρξή της, κατηγορώντας τους φιλότουρκους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές ότι δεν την τηρούν.

Ο Άσαντ, που σήμερα ελέγχει σχεδόν το 60% της χώρας, έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει τα υπόλοιπα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ.

Σχετικά άρθρα