Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτιά του ακροδεξιού AfD αναμένεται στις τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Πρωτιά του ακροδεξιού AfD αναμένεται στις τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Βρανδεμβούργο, Γερμανία, Εκλογές, Σαξονία,

Η Γερμανία ίσως να αντιμετωπίσει έναν πολιτικό σεισμό αυτό το Σαββατοκύριακο με ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενδέχεται να έρθει πρώτο σε δύο τοπικές εκλογές, ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στα κρατίδια Σαξονία και Βρανδεμβούργο εισέρχεται στις τελευταίες της ημέρες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD εδραιώνει τα πρόσφατα πολιτικά του κέρδη.

«Το AfD έχει σημειώσει μεγάλα κέρδη μετά τις προηγούμενες τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε ο Αρντ Λάινινγκερ πολιτικός επιστήμονας στο Freie Universitat του Βερολίνου.

«Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχουν (μετά τις εθνικές εκλογές του 2017) χάσει την υποστήριξη τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, περαιτέρω άνοδος του AfD την Κυριακή θα αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο για τα παραδοσιακά κόμματα, πιθανόν στρέφοντας το CDU προς τα δεξιά.

Επίσης θα απειλήσει το μέλλον του εύθραυστου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου ηγείται η Μέρκελ και θα προκαλέσει νέες αμφιβολίες για τη διάδοχό της, την υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ.

Αν το SPD δει τα ποσοστά του να μειώνονται περαιτέρω, είναι πιθανό να ενισχύσει τις φωνές των μελών του κόμματος που ζητούν να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να ανασυνταχθεί.

Μια κατάρρευση του συνασπισμού CDU-SPD θα σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής Μέρκελ και είτε θα προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών είτε θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα, αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Όμως παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό του, το SPD εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το AfD για την πρώτη θέση στο Βρανδεμβούργο.

Στη Σαξονία, που είναι η οικονομική κινητήριος δύναμη της ανατολικής Γερμανίας, το ακροδεξιό κόμμα επιθυμεί να ανατρέψει την κυβέρνηση υπό το CDU.

Η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία είναι πιθανό να επαναληφθεί τον Οκτώβριο στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας.

Ήδη το AfD πραγματοποιεί εκστρατεία για «μαζικές απελάσεις» όσων δεν έχουν νομικό δικαίωμα να διαμένουν εκεί.

Το αποτέλεσμα των εκλογών απειλεί να επισκιάσει τους φετινούς εορτασμούς για την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 1989.

Πολλοί Ανατολικογερμανοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίες στην επανενωμένη Γερμανία, σύμφωνα με τον αναλυτή Χανς Φόρλεντερ του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης.

Ο Φόρλεντερ επισημαίνει ότι το AfD προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αίσθηση που έχουν πολλοί στην πρώην ανατολική Γερμανία ότι η επανένωση της χώρας δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες τους.

«Για ποιο λόγο βγήκαν στους δρόμους το 1989;

»Για ποιο λόγο προκάλεσαν την πτώση του Τείχους;

»Για να τους προσβάλουν τώρα αποκαλώντας τους ναζί επειδή επικρίνουν τη μαζική μετανάστευση και τις καταστροφικές της επιπτώσεις;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του AfD στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς.

Χαρακτήρισε μάλιστα το κόμμα του «πρότζεκτ ελευθερίας».

Το AfD ιδρύθηκε μόλις το 2013 ως ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Έκτοτε έχει στραφεί προς τα δεξιά εκμεταλλευόμενο τη μεταναστευτική κρίση του 2015 για να προωθήσει το αντιισλαμικό, αντιμετανατευτικό του πρόγραμμα.

Πλέον εκπροσωπείται σε όλα τα τοπικά κοινοβούλιο της Γερμανίας, όπως και στο ομοσπονδιακό.

Σχετικά άρθρα