Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός στρατηγός διαβεβαίωσε τους Κούρδους ότι δεν θα γίνει τουρκική εισβολή στα εδάφη τους

Αμερικανός στρατηγός διαβεβαίωσε τους Κούρδους ότι δεν θα γίνει τουρκική εισβολή στα εδάφη τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασάκα,

Ο Αμερικανός στρατηγός Νίκολας Ποντ (Nicholas Pont), μιλώντας στο πρώτο ετήσιο συνέδριο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην πόλη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση τουρκικής εισβολής ή ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια και ανατολική Συρία.

«Δεν θα υπάρξει καμία επέμβαση από τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια και ανατολική Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να εκπαιδεύουμε τις δυνάμεις των SDF».

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις νίκες των SDF επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες των SDF στον πόλεμο ενάντια στους εξτρεμιστές.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ο δημοκρατικός στρατός της Συρίας, που συγκροτήθηκε με κορμό τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία κατηγορεί τις YPG -και κατά προέκταση τις SDF- ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και ότι απειλούν την ασφάλειά της στα νότια σύνορά της, μια «ζώνη» που είναι γνωστή και ως το «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας.

Η Τουρκία πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των νότιων συνόρων της, στο έδαφος της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, από την οποία η Τουρκία ζητά να αποχωρήσουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές και να περιέλθει στον δικό της στρατιωτικό έλεγχο.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία ζητά από τους Αμερικανούς να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να καταλάβει το συριακό Κουρδιστάν, μια κατοχή που την παρουσιάζει ως «ζώνη ασφαλείας».

Οι Αμερικανοί απαντούν ότι είναι θετικοί με τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας», εάν αυτό κάνει την Τουρκία να αισθάνεται ασφαλής, ωστόσο, αυτή θα φυλάσσεται από δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού.

Οι Τούρκοι απαντούν ότι εάν οι Αμερικανοί δεν τους ικανοποιήσουν την απαίτηση, θα εισβάλουν στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη με τη βία και θα καταλάβουν τις περιοχές που εποφθαλμιούν.

Απώτερος στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να καταλάβει τα εδάφη της βόρειας Συρίας έως εκεί που τα έχει «χαράξει» ο τουρκικός Όρκος του Έθνους του 1920.

Σχετικά άρθρα