Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σημαντικά κέρδη αναμένεται να καταγράψει το ακροδεξιό AfD στην Ανατολική Γερμανία

Σημαντικά κέρδη αναμένεται να καταγράψει το ακροδεξιό AfD στην Ανατολική Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Βρανδεμβούργο, Γερμανία, Εκλογές, Σαξονία,

Ενώ απομένουν εννέα ημέρες ως τις κρατιδιακές εκλογές στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει να καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Στο Βρανδεμβούργο, το AfD και το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο αριθμό ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Πέμπτη.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την Κυριακή, τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν το καθένα το 22% των ψήφων στο κρατίδιο.

Οι κάλπες πρόκειται να ανοίξουν στο Βρανδεμβούργο —το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο— και στη γειτονική Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης στο Βρανδεμβούργο καταγράφουν μάλιστα αύξηση του ποσοστού της πρόθεσης ψήφου που προσελκύει το SPD, σε σχέση με έρευνα που είχε διενεργηθεί στις αρχές του Ιουλίου (+4%), ενώ το AfD αύξησε επίσης, αν και λιγότερο, το ποσοστό του (+1%).

Στη Σαξονία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του AfD.

Σε αυτό το κρατίδιο, η CDU συγκεντρώνει το 30% των προθέσεων ψήφου, ενώ το AfD 24%.

Αυτό σημαίνει πως το μείζον κόμμα της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μπόρεσε να αυξήσει το ποσοστό του (+4%) από τις αρχές του Ιουλίου, ενώ αντίθετα το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα είδε τη δική του δημοτικότητα να υποχωρεί (–2%).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η CDU οδεύει να συγκεντρώσει μόλις το 18% στο Βρανδεμβούργο, ακολουθούμενη από το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά, 15%).

Στη Σαξονία, το κόμμα Ντι Λίνκε βρίσκεται αρκετά πίσω από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση (16%).

Οι Πράσινοι αναμένεται να συγκεντρώσουν το 11% των ψήφων στο συγκεκριμένο κρατίδιο, ενώ το SPD οδεύει να περιοριστεί σε μόλις το 7%.

Το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βλέπει το δικό του ποσοστό να παραμένει στο 5%, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Στο Βρανδεμβούργο, οι Πράσινοι είδαν το ποσοστό τους να συρρικνώνεται κατά 5% σε σχέση με τις αρχές του Ιουνίου και βρίσκονται στο 12%, ενώ το FDP παραμένει και εκεί στο 5%.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση να εκφραστούν για το εάν είναι ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Στο Βρανδεμβούργο κυβερνά μια συμμαχία κεντροαριστεράς-αριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες-Ντι Λίνκε), στη Σαξονία κυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες.

Μόλις το 44% των ερωτηθέντων εξέφρασε ικανοποίηση για τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με το 54% να εκφράζει αντίθετα δυσαρέσκεια.

Το 30% ανέφερε ότι θέλει το SPD να παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης, όμως σχεδόν οι διπλάσιοι συμμετέχοντες ανέφεραν πως θα προτιμούσαν να αναλάβει κάποια άλλη παράταξη.

Στη Σαξονία σχεδόν το μισό δείγμα εξέφρασε ικανοποίηση για την κυβέρνηση, ενώ το 44% θέλει η CDU να ηγηθεί και της νέας.

Σχετικά άρθρα