Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Κόντε με καρφιά κατά Σαλβίνι

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Κόντε με καρφιά κατά Σαλβίνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι, Τζουζέπε Κόντε,

Σφοδρή επίθεση στον ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε μιλώντας στη Γερουσία και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαλβίνι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας.

Χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως καταστροφική για την ιταλική οικονομία.

«Είμαι εδώ για να αναφέρω ότι την κρίση της κυβέρνηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε την κρίση της κυβέρνησης με τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον Κόντε, πέραν όλων των άλλων, η κρίση καθιστά την Ιταλία αδύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Η κρίση αυτή παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

»Αυτές τις μέρες πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τους Επιτρόπους και εργάστηκα για να εξασφαλίσω την κεντρική θέση της Ιταλίας.

»Είναι προφανές ότι η Ιταλία κινδυνεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες αντικειμενικής αδυναμίας».

Υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Σαλβίνι νοιάζεται περισσότερο για το προσωπικό του συμφέρον και όχι για το συμφέρον της ιταλίας.

«Ο Σαλβίνι έχει αποδείξει ότι αυτό που θέλει να εκπροσωπήσει είναι πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, ενώ αγνόησε σε πολλές περιπτώσεις τις δεσμεύσεις που υπήρχαν κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού».

Επιπρόσθετα ο Κόντε ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με την τρέχουσα μορφή της έχει φθάσει στο τέλος της.

Οι εναλλακτικές λύσεις για μία έστω προσωρινή καθυστέρηση της κρίσης είναι ο Κόντε να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, μία κυβέρνηση, πάντως, η οποία θα έχει σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει με δεδομένο ότι η Lega είναι το ισχυρότερο κόμμα στη χώρα.

Μία δεύτερη λύση είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκειμένου να μην γίνουν άμεσα εκλογές και να υπάρξει εγκαίρως κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020, αν και αυτή η λύση εμφανίζεται αρκετά εύθραυστη.

Σχετικά άρθρα