Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Μακρόν σε Πούτιν: Να τηρείς τις δημοκρατικές αρχές

Μήνυμα Μακρόν σε Πούτιν: Να τηρείς τις δημοκρατικές αρχές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ρωσία,

Την υποχρέωση της Ρωσίας στην τήρηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, πριν την έναρξη των διμερών συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού υποδέχθηκε τον Ρώσο ηγέτη στη θερινή προεδρική κατοικία στη νότια Γαλλία, εξέφρασε την πίστη του σε «μια ευρωπαϊκή Ρωσία» ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα.

«Ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και πάνω από έναν μήνα, στη Μόσχα, οργανώνονται κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις, αφού οι Αρχές απαγόρευσαν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να διατηρείται ο διάλογος μεταξύ των χωρών, ιδίως σε θέματα διεθνών κρίσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο ηγέτες θα σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της εξεύρεσης μια ειρηνικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας την προτροπή του Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και τόνισε πως οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιοδόξος», μετά τις επαφές που είχε με τον νέο Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα συζητήσω (σ.σ. με τον Μακρόν) τις επαφές μου με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας.

»Υπάρχουν πράγματα που αξίζει να συζητηθούν και τα οποία προκαλούν μια επιφυλακτική αισιοδοξία», σημείωσε.

Σχετικά με τη Συρία, ο Μακρόν ζήτησε από το καθεστώς της Δαμασκού και από τη Μόσχα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον συριακό στρατό» στη μάχη του εναντίον των «τρομοκρατικών απειλών».

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα τον Μάιο του 2020 για την 75η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σχετικά άρθρα