Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις 25 Αυγούστου αγκυροβολεί στην Καλαμάτα το ιρανικό τάνκερ

Στις 25 Αυγούστου αγκυροβολεί στην Καλαμάτα το ιρανικό τάνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γιβραλτάρ, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Καλαμάτα, Πετρέλαιο, Τάνκερ,

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, μετά την είδηση του Reuters ότι το ιρανικό Grace 1, που τώρα ονομάζεται Adrian Darya 1, κατευθύνεται προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι «παρακολουθούν στενά» το θέμα. Το δεξαμενόπλοιο αναμένεται ότι θα καταπλεύσει στην Καλαμάτα στις 25 του μήνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μέχρι τότε, είναι «πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα, στο οποίο άλλωστε δεν υπάρχουν οι λιμενικές υποδομές για να ελλιμενισμό τέτοιου πλοίου».

Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται» καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια.

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, ενώ επισημαίνουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέπλευσε από το Γιβραλτάρ με προορισμό την Καλαμάτα

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Το τάνκερ αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ενώ το Ιράν διαμηνύει στην Ουάσινγκτον να μην προβεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια κράτησής του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εφόσον οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να καταλάβουν το πλοίο, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση με την Βρετανία θα λήξει μόνο αφού το τάνκερ φτάσει στον προορισμό του.

«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του, οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση», δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Γιατί το Γιβραλτάρ αποδέσμευσε το πλοίο λέγοντας «όχι» στις ΗΠΑ

Η πορεία του Grace 1 προς την Καλαμάτα γίνεται μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος, να απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεση του τάνκερ, μετά και από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, κι ενώ η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Γιβραλτάρ, το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

ΟΙ ΗΠΑ θέλουν να ακινητοποιήσουν το δεξαμενόπλοιο, υποστηρίζοντας ότι έχει σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το Ιράν αρνείται ότι το τάνκερ πήγαινε στη Συρία

Η Τεχεράνη απειλεί με κάθε τρόπο την Ουάσινγκτον, εφόσον επιχειρήσει να σταματήσει το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά:

«Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα.

»Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα