Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» αναχώρησε από το Γιβραλτάρ

Το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» αναχώρησε από το Γιβραλτάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γιβραλτάρ, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Πετρέλαιο, Τάνκερ, Υδρογονάνθρακες,

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής, μετά την απόρριψη από τις Αρχές της βρετανικής περιοχής, του αιτήματος των ΗΠΑ να συλληφθεί ξανά.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς νότο.

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το δεξαμενόπλοιο, που βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, αναχώρησε από το Γιβραλτάρ, όπου παρέμεινε πάνω από έξι εβδομάδες.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το δεξαμενόπλοιό μας εγκατέλειψε το Γιβραλτάρ και πλέει σε διεθνή ύδατα έπειτα από 45 ημέρες», ανέφερε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χαμίντ Μπαϊντινετζάντ, μέσω Instagram.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) ανήρτησε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο που ανέφερε πως εικονίζει το Adrian Darya 1, το πρώην Grace 1, καθώς αναχωρεί.

Το πλοίο άλλαξε νηογνώμονα και πλέει πια υπό ιρανική σημαία (ως τώρα, είχε αυτήν του Παναμά).

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι Αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα σύλληψης του σκάφους που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατ’ εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπει αμερικανικός νόμος.

«Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική περιοχή απέρριψε αμερικανικό αίτημα συνδρομής στην κρίση στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.

Το Grace 1 συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της Ε.Ε. μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.

Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

Σχετικά άρθρα