Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έφτιαξε τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» για να επιτεθεί στους Κούρδους

Η Τουρκία έφτιαξε τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» για να επιτεθεί στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο λεγόμενος «Συριακός Εθνικός Στρατός», μια νέα τζιχαντιστική παραστρατιωτική οργάνωση που συγκροτήθηκε στη βορειοδυτική Συρία υποστηριζόμενη από την Τουρκία, έχει συγκροτήσει -σύμφωνα με εκπρόσωπό του- μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, έτοιμη να επιτεθεί στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανατολικά του Ευφράτη.

Ο εκπρόσωπος του «Συριακού Εθνικού Στρατού», ταγματάρχης Γιούσεφ Χαμούντ, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η δύναμή του είναι 14.000 άνδρες, έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Τούρκων σε μια εισβολή στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία.

Ο «Συριακός Εθνικός Στρατός», που είναι ισοδύναμος με μια μεραρχία, είναι εξοπλισμένος με όλμους, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Δημιουργήθηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από την Τουρκία, τελεί υπό τη διοίκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος οποιασδήποτε τουρκικής επιχείρισης στη Συρία.

Πρόκειται για τους ίδιους άνδρες που προηγουμένως παρίσταναν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Ελεύθερος Συριακός Στρατός (TFSA), μετονομάστηκε από τις 30 Δεκεμβρίου 2017 σε «Συριακός Εθνικός Στρατός» ή αλλιώς Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι.

Τα μέλη του είναι Άραβες σουνίτες ισλαμιστές και Τουρκμένοι της Συρίας.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή που ζει στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ. Η Τουρκία τους θεωρεί ομογενείς της.

Ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» αρχικά αποτελούνταν από τρεις «λεγεώνες». Στις 15 Μαρτίου 2018 συγκροτήθηκε και μια τέταρτη «λεγεώνα».

Στις γραμμές του λέγεται ότι έχουν ενταχθεί και 1.000 Κούρδοι δοσίλογοι.

Οι μισθοί των ανδρών του «Συριακού Εθνικού Στρατού» πληρώνονται από την Τουρκία, δηλαδή από το Κατάρ.

Στον «Συριακό Εθνικό Στρατό» υπάγεται και η λεγόμενη «Ελεύθερη Αστυνομία», που φορά τουρκικές στολές και μπλε μπερέδες, ίδιους με των Τούρκων χωροφυλάκων.

Στις στολές τους έχουν ραμμένη την τουρκική σημαία και έλαβαν εκπαίδευση πέντε εβδομάδων στην Τουρκία.

Στην κεντρική εικόνα, άνδρες του «Συριακού Εθνικού Στρατού» σε επιθεώρηση με την τουρκική σημαία.

Σχετικά άρθρα