Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Θα αποτρέψουμε επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Θα αποτρέψουμε επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρκ Έσπερ, Πεντάγωνο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε ότι μία μονομερής επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας είναι απαράδεκτη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποτρέψουν τυχόν μονομερή εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους στη Συρία τόνισε ο κ. Έσπερ.

«Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τους Τούρκους θα ήταν απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς επιδρομές που θα διαταράξουν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι SDF μοιράζονται σε σχέση με τη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέτρα ενημέρωσης, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι μια εισβολή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεων των ΗΠΑ που συνεργάζονται με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και δυνητικά να παρεμποδίσουν την τελική ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με επικείμενη επίθεση στα βορειοανατολικά για να εξοντώσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντώνται και σήμερα Τρίτη στην Άγκυρα για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια διευθέτηση για να αποφευχθεί η εισβολή και ο Έσπερ είπε ότι πιστεύει ότι έχουν σημειώσει πρόοδο σε ορισμένα από τα βασικά ζητήματα.

Είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επεξεργαστούν μια ρύθμιση που αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας, προσθέτοντας, «Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε εκεί».

Εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμεύουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία και συνεργάζονται με τις SDF.

Μια εισβολή από την Τουρκία θα μπορούσε να τους βάλει στο μέσο των μαχών, μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων.

Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είναι η κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG μια υπαρξιακή απειλή και ως τρομοκράτες που έχουν στενούς δεσμούς με μια δεκαετή εξέγερση μέσα στα σύνορά της, υπό την ηγεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ή του PKK.

Σχετικά άρθρα