Μετάλλαξη ΔέλταΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία

Αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κοκαΐνη, Κολομβία, Ναρκωτικά,

Την αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία κατά κατά 5,9% το 2018 σε σύγκριση με το 2017 ανακοίνωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) στην ετήσια έκθεσή του, που παρουσιάστηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Μπογκοτά.

Να σημειωθεί ότι στην Κολομβία παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου ναρκωτικού, το 70% της κοκαΐνης που διακινείται παγκοσμίως, με προορισμό κυρίως τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, η δυνατότητα παραγωγής κοκαΐνης αυξήθηκε σε έναν χρόνο από τους 1.058 στους 1.120 τόνους.

Η αύξηση αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες: μεγάλο μέρος των φυτών της κόκας, τα φύλλα των οποίων αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης, βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης που επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη σοδειά, ενώ υπάρχουν πλέον καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας, τονίζεται στο κείμενο.

Η άνοδος της παραγωγής παρουσιάζει αντίθεση με την ελαφρά μείωση (–1,2%) των καλλιεργειών των φυτών κόκας το 2018, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το ONUDC στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε στο προεδρικό ανάκτορο στην Μπογκοτά.

«Οι καλλιέργειες κόκας μειώθηκαν ελαφρά, από τα 1.710.000 στρέμματα το 2017 στα 1.690.000 στρέμματα την περασμένη χρονιά», ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος του ONUDC στην Κολομβία, Πιερ Λαπάκ.

Μολονότι μικρή, η μείωση της έκτασης των καλλιεργειών, το μοναδικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

Η επίσημη έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ παρουσιάστηκε χθες.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται παράλληλα η αύξηση της τιμής της κοκαΐνης: ενώ το κιλό κατά μέσον όρο ανταλλασσόταν το 2017 με 4,4 εκατομμύρια κολομβιάνικα πέσος (1.160 ευρώ), το 2018 η τιμή του ναρκωτικού αυξήθηκε στα 4,9 εκατομμύρια πέσος (1.300 ευρώ).

Ταυτόχρονα, οι κατασχέσεις μειώθηκαν, από τους 434 τόνους το 2017 στους 414 το 2018.

Σχετικά άρθρα