Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

20 εκατομμύρια Αλεβίτες στρέφονται κατά του Ερντογάν

20 εκατομμύρια Αλεβίτες στρέφονται κατά του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Τουρκία έχουν ένα όνομα: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Οι δύο αντίπαλοί του αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις δεν έχουν καμία ελπίδα.

Και όμως οι Αλεβίτες στηρίζουν τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι Αλεβίτες στην Τουρκία αποτελούν το 25% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Αλεβιτών στην Τουρκία, που αποτελείται από 900 και πλέον οργανώσεις, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Ο Τζαμέλ Τζάνπολατ υποστήριξε ότι η σεκταριστική ρητορική του νυν πρωθυπουργού της Τουρκίας δυσαρεστεί τους Αλεβίτες της χώρας.

Ο Ιχσάνογλου, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και είναι ο επίσημος υποψήφιος εννιά πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του CHP, αλλά και του εθνικιστικού ΜΗΡ, έχει εκφράσει την επιθυμία του να βοηθήσει τους Αλεβίτες.

“Όποιος είναι πρόεδρος αυτής της χώρας, πρέπει να μην ενισχύει το διχασμό και τον σεκταρισμό” τόνισε ο Τζάνπολατ.

“Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον Ιχσάνογλου γιατί επιθυμούμε μία χώρα, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γελάνε ελεύθερα, να αποφασίζουν πόσα παιδιά θα αποκτήσουν, χωρίς την επιβολή κάποιου διατάγματος και όπου θα μπορούν όλες οι θρησκείες να έχουν τον χώρο λατρείας τους”.

Σε γραπτή δήλωση οι Αλεβίτες κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι κρίνει τους αντιπάλους του με βάση την θρησκεία ή την εθνική τους ταυτότητα.

“Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου ενισχύεται το μίσος και όπου το διαφορετικό καταγράφεται ως εχθρικό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα