Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί την Παρασκευή

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί την Παρασκευή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Βίντεο, Ενέργεια, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης,

Ύστατη προσπάθεια καθορισμού κοινής γραμμής πλεύσης, ενόψει κρίσιμων διεργασιών στο Κυπριακό, κατέβαλε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις 10.30 το πρωί, στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ενόψει της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή.

Ενόψει της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη προσέγγισή του και σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, θα ακούσει και τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε γύρω στις 13.30.

«Ο ΠτΔ θα αξιολογήσει τις θέσεις των αρχηγών. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

»Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς και μετά τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Εξερχόμενος ο Άντρος Κυπριανού, είπε ότι είναι κρίσιμη και καθοριστική η συνάντηση της Παρασκευής, για να τεθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

«Σε καμία περίπτωση να μην μπούμε σε συζήτηση συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου», υπέδειξε ο Ν. Παπαδόπουλος.

«Η τουρκική πλευρά πολλές φορές αξιοποίησε τη θετική μας στάση για να προκαλέσει τετελεσμένα», είπε ο Μ. Σιζόπουλος.

«Να παραμείνει σε πλαίσιο διερευνητικού χαρακτήρα, η συνάντηση της Παρασκευής», δήλωσε η Ελένη Θεοχάρους.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε παγίδες του τουρκικού παράγοντα», ανέφερε ο Χρίστου Χρίστου.

«Ο ΠτΔ να εστιάσει στο πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος», υπέδειξε ο Γ. Λιλλήκας.

«Να δοθεί το στίγμα ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να μπει σε ένα σωστό διάλογο», είπε ο Μάριος Καρογιάν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Κάρογιαν.

Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

«Θετικά μηνύματα» από τη συνάντηση, ώστε να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη, που επεξεργάστηκαν, αναμένουν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και η Προσωπική του Απεσταλμένη στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με θετική διάθεση και με πολιτική βούληση, με στόχο «ν’ ανοίξει ο δρόμος και να υπάρξουν οι συνθήκες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει τη συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη, νοουμένου βέβαια ότι θα βρει απέναντί του «πράγματι έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη και όχι τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, που αξιώνει, με θράσος, σχεδόν τα μισά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα και τον πλούτο της, διακηρύττοντας καθημερινά ότι λύση του Κυπριακού είναι η κατοχή δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει η Κυβέρνηση από την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε πως «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος αποφασίζει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τι ισχύει τελικά για τα όσα εξαγγέλλονται για την Αμμόχωστο».

Προετοιμάζεται και ο Ακιντζί

Και ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει τις προετοιμασίες του, ενόψει της συνάντησης.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τα λεγόμενα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιθυμία να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι ανοικτή, είπε, και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μπορούν να θέσουν τα θέματα, που θέλουν να συζητήσουν, με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο.

Υποστήριξε ότι η πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής, που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποτελούσε διέξοδο.

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ, που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης.

Ο κατοχικός ηγέτης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δεν πρέπει να αποκλείει τα Ηνωμένα Έθνη, να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο μεταξύ η πρόθεση του Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του λεγόμενου ΥΠΕΞ, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ζήτησε ευθέως να μη συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Δείτε το ρεπορτάζ του κυπριακού «Σίγμα»:

Σχετικά άρθρα