Την εκ νέου ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι για τις ΗΠΑ, και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας αλλά και συγκρούσεων εξαιτίας της Τουρκίας αναφέρονται σε ανάλυσή τους οι Eric Edelman* και Charles Wald* στο «National Interest».
Ακολουθεί μετάφραση των κυριότερων σημείων:
H Ανατολική Μεσόγειος φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου αυτής της χιλιετίας, με προοπτικές για σημαντικά πρόσθετα ευρήματα.
Αυτό το πιθανό όφελος για την περιοχή επισκιάζεται από το γεγονός ότι πολλοί περιφερειακοί φορείς έχουν ανταγωνιστικές εδαφικές απαιτήσεις σε αυτούς τους πολύτιμους πόρους, αυξάνοντας τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων.
Η απουσία μιας ισχυρής στάσης των δυνάμεων των ΗΠΑ σε σχέση με αυτές τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές μετατοπίσεις έχει οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών σε όλη την περιοχή.
Η τουρκική ναυτική συσσώρευση και η διπλωματία των κανονιοφόρων απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο – που όλοι έρχονται πιο κοντά θέματα ενέργειας και ασφάλειας.
Ξεχωριστά, υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης διαμάχης Ισραήλ-Ιράν για τον Λίβανο, τη Συρία και ακόμη πάρα πέρα.
Ο πολλαπλασιασμός των φτηνών μη επανδρωμένων οχημάτων θα εντείνει τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις αυτής της κούρσας των εξοπλισμών.
Αλλά εν μέσω αυτών των κρίσεων υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάτω από την αμερικανική υπόσταση, οι συνεργασίες των συμμάχων μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και στην αποδυνάμωση της ενεργειακής μόχλευσης της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Όπως έχει δείξει πρόσφατα, η Ελλάδα είναι επίσης πρόθυμη να επενδύσει έντονα στο ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ενώ οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν λάβει σημαντικά αρχικά βήματα για να υποστηρίξουν και να προωθήσουν μια τέτοια συνεργασία, υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των σχέσεων με την Τουρκία.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις και τη δέσμευση των ΗΠΑ.
Δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας μας στην περιοχή, πιστεύουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει για άλλη μια φορά να καθοδηγήσει την στρατηγική προσοχή των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν την περιοχή ως μια συνεκτική στρατηγική οντότητα – κάτι που είναι αδύνατο εκτός εάν η γραφειοκρατία διπλωματικής και εθνικής ασφάλειας αντιμετωπίσει συνολικά την καρδιά της περιοχής.
Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να καταστήσουν σαφές στους συμμάχους και τους αντιπάλους τους: η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την παροχή διπλωματικής ηγεσίας και συμβουλών για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και την σταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος.
*Ο Eric Edelman είναι πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και πρώην Υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής.
*Ο Charles Wald, διακεκριμένος συνεργάτης στο Gemunder Centre for Defense and Strategy της JINSA, είναι πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Η.Π.Α.
Συντονίζουν το Πρόγραμμα Πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου του JINSA Gemunder Center.