Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ βομβάρδισε με F-35 αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ

Το Ισραήλ βομβάρδισε με F-35 αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ,

Το Ισραήλ έπληξε ιρανικούς στόχους στο Ιράκ δύο φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Al-Sharq al-Awsat» την περασμένη Τρίτη.

Στις 19 Ιουλίου ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια αποθήκη με ιρανικούς πυραύλους βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ξανά ιρανικούς στόχους, αυτή τη φορά στο στρατόπεδο «Ashraf», επίσης βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Μέχρι το 2003 το στρατόπεδο «Ασράφ» χρησιμοποιούνταν από μια οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, τη «Μουτζαχεντίν ε Καλκ», που υποστηριζόταν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το ίδιο στρατόπεδο τώρα χρησιμοποιείται από το Ιράν και τους συμμάχους του Ιρακινούς σιίτες πολιτοφύλακες.

Η είδηση δεν διαψεύστηκε από τον ισραηλινό Τύπο.

Αντιθέτως, πήρε έκταση με ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας να δηλώνουν ότι «η παρουσία του Ιράν στο Ιράκ απειλεί το Ισραήλ».

Τα τελευταία δύο χρόνια το Ισραήλ σφυροκοπά ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας.

Αυτό ανάγκασε το Ιράν να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα, που στοχεύουν το Ισραήλ, στο Ιράκ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε ισραηλινές εφημερίδες ότι το Ιράν προμηθεύει τους Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς συμμάχους του με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν βεληνεκές από 200 έως 700 χλμ και «είναι ικανοί να χτυπήσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ».

Επιπλέον, οι βαλλιστικοί πύραυλοι στα χέρια των Ιρακινών παραστρατιωτικών είναι «περισσότερο ακριβείς» από τους πυραύλους που παρέδωσε το Ιράν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι ίδιοι πύραυλοι θεωρούνται απειλή και για άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της 19ης Ιουλίου έπληξε αποθήκη με πυραύλους στο στρατόπεδο «Αλ Σοχάντα», στην επαρχία Σαλαντίν, που χρησιμοποιείται από τις Τουρκμενικές Ταξιαρχίες, μία από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που συγκροτήθηκαν μετά την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στα μέσα του 2014.

Η δεύτερη ισραηλινή επιδρομή δέκα ημέρες μετά στο στρατόπεδο «Ασράφ» στόχευε Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους και ένα φορτίο με βαλλιστικούς πυραύλους που είχαν πρόσφατα φτάσει από το Ιράν.

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τα αεροσκάφη F-35I, η ισραηλινή έκδοση του μαχητικού F-35, στις δύο αεροπορικές επιδρομές τους στο Ιράκ.

Οι Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στον στόχο του να επανιδρύσει την Περσική Αυτοκρατορία, «να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία μέσω συμμαχιών στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο».

Σχετικά άρθρα