Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία δεν καταλαγιάζει η κρίση – Ο Μέτα δεν αναγνωρίζει τις εκλογές

Στην Αλβανία δεν καταλαγιάζει η κρίση – Ο Μέτα δεν αναγνωρίζει τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Εκλογές, Ιλίρ Μέτα,

Δεν καταλαγιάζει στην Αλβανία η πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, το κατέστησε σαφές αυτό σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη βούληση και την προθυμία του να συμβάλει στην αποτροπή της κλιμάκωσης της κρίσης στην Αλβανία και την ελπίδα να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Στο νου μου, δήλωσε ο Πρόεδρος, υπάρχει μόνο μία ημερομηνία, η 18η Οκτωβρίου, όταν αναμένεται η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, από αυτή την ημερομηνία εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Στις 30 Ιουνίου, συνέχισε ο Ιλίρ Μέτα, στην Αλβανία δεν έγιναν νόμιμες εκλογές, αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές που εκείνος είχε ακυρώσει αλλά διενέργησε ο Έντι Ράμα.

«Οι νόμιμες και συνταγματικές εκλογές είναι στις 13 Οκτωβρίου», τόνισε και συνέχισε:

«Σε περίπτωση μη διεξαγωγής εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, τότε είναι 101% βέβαιο ότι η χώρα δεν θα πάρει ημερομηνία στις 18 Οκτωβρίου.

»Γι’ αυτό», συνέχισε, καλώ τον πρωθυπουργό Ράμα να μην εμποδίσει την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για διενέργεια εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, καλώ την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να μην συνεχίσει στο δρόμο της παρανομίας, καλώ τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου».

«Κανείς να μην τρέφει αυταπάτες»

«Κανείς να μην τρέφει αυταπάτες ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφασή του, μπορεί να δώσει νομιμότητα στην 30η Ιουνίου», συνέχισε.

«Διότι τα Προεδρικά Διατάγματα είναι σε ισχύ, το Συνταγματικό είναι το μόνο που μπορεί να κρίνει επ’ αυτών, κάθε απόφασή του, ισχύει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

»Εάν υπήρχε πολιτική βούληση, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τον Πρόεδρο, στις 13 Οκτωβρίου θα μπορούσε να γίνουν τριπλές εκλογές: δημοτικές, βουλευτικές, προεδρικές.

»Εάν δεν θέλουν βουλευτικές εκλογές, τότε στις 13 Οκτωβρίου να γίνουν δημοτικές και προεδρικές εκλογές.

»Ο Πρόεδρος, εάν το ζητήσει ο πρωθυπουργός, μπορεί να αφήσει και το Γραφείο του, πάντα κατεβαίνοντάς σε εκλογές στις 13 Οκτωβρίου και μόνο υπό τον όρο ότι στο Γραφείο αυτό θα έρθει ένας άνθρωπος με πολύ ακεραιότητα, που υπηρέτησε στο παρελθόν στο Γραφείο αυτό.

»Να έρθει ο καθηγητής Ρετζέπ Μεϊντάνι», τόνισε ο Ιλίρ Μέτα.

Ο Ρετζέπ Μεϊντάνι είναι πανεπιστημιακός που πριν το 1997 διετέλεσε για ένα διάστημα Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ από το 1997 έως το 2002 ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αλβανία.

«Η κρίση βαθαίνει»

«Να μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι η κρίση βαθαίνει.

»Η ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους Δημάρχους δεν είναι νόμιμη.

»Δεν έγιναν νόμιμες, συνταγματικές και επίσημες κρατικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, άρα δεν είναι νόμιμο να πάρει κάποιος τους Δήμους της Καβάγια, της Κάμζα, της Σκόδρα, με το 6% – 7% των ψήφων και να επιβάλει τον έλεγχο επί των Δημοτικών Συμβουλίων, των υπηρεσιών και του προσωπικού των Δήμων, αυτό είναι σκάνδαλο.

»Θα ήταν απαράδεκτο, ανήθικο και ανεύθυνο», τόνισε ο Μέτα, «οι πολιτικοί ηγέτες, που ευθύνονται για την κρίση, να έφευγαν για διακοπές τον Αύγουστο, χωρίς να δώσουν λύση στην κρίση.

»Καλώ όλους, δήλωσε ο Μέτα, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά θα με υποχρεώσουν να καλέσω διεθνή ΜΜΕ και να καταθέσω λουλούδια στον τάφο του Ραμίζ Αλία.

»Αυτός, μολονότι είχε έρθει στην εξουσία με πόλεμο, έδειξε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ότι βλέπουμε σήμερα, αποκλιμακώνοντας τότε την ένταση και παρέχοντας στην τότε αντιπολίτευση τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές».

Σχετικά άρθρα