Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι απειλούν (πάλι) με εισβολή στη βόρεια Συρία – Σύνδεση με Ανατολική Μεσόγειο

Οι Τούρκοι απειλούν (πάλι) με εισβολή στη βόρεια Συρία – Σύνδεση με Ανατολική Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστούν μέχρι να καθαρίσει πλήρως η περιοχή στα σύνορα και εντός της Τουρκίας, ενώ εκφράζεται η αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους στις προσπάθειες για ίδρυση «διαδρόμου ειρήνης» («ζώνη ασφαλείας») στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Ως «ζώνη ασφαλείας» οι Τούρκοι εννοούν να εισβάλουν στη βόρεια Συρία και να καταλάβουν το συριακό Κουρδιστάν, το οποίο χαρακτηρίζουν συχνά «τρομοκρατικό διάδρομο» ενώ η διεθνής γεωπολιτική το αποκαλεί «κουρδικό διάδρομο», για αυτό και τώρα κάνουν λόγο οι Τούρκοι για «διάδρομο ειρήνης».

Τα περί «διαδρόμου ειρήνης» της πρώτης παραγράφου αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε για έξι ώρες την Τρίτη υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπονοώντας σαφώς τις ΗΠΑ στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της με βάση το πνεύμα των συμφωνιών με το ΝΑΤΟ και των διμερών συμφωνιών και αναμένει την ίδια ευαισθησία και από τους συμμάχους της.

Η Αμερική αντιτίθεται στη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» με τουρκική κατοχή στη Συρία και παραμένει στις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα να εξευρεθεί λύση.

Οι Τούρκοι εκβιάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ απειλώντας τους Κούρδους της Συρίας, που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, με στόχο να τον αποτρέψουν να επιβάλει κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το αμερικανικό «βαθύ κράτος», Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την μεριά του ο πρόεδρος Τραμπ τους έχει προειδοποιήσει με ανάρτησή του στο Twitter, από την αρχή του έτους, ότι εάν εισβάλουν στη Συρία θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση των Τούρκων αναφέρεται ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη βάση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας η συνέχιση της αποφασιστικής «στάσης μας η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας στη βάση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και έχει στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της «τδβκ» (σ.σ. ψευδοκράτος βόρειας Κύπρου) στην ανατολική Μεσόγειο όπως πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Οι Τούρκοι εννοούν το διεθνές δίκαιο με ένα δικό τους τρόπο, όπως δεν το εννοεί κανείς άλλος στον πλανήτη.

Πολύ σημαντικό το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλώνει ο γαμπρός του Ερντογάν

Αλλαγή παιχνιδιού για την Τουρκία θα επιφέρει το 2020 στον τομέα της ενέργειας, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναφέροντας ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντικό.

Σε ενημέρωσή του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι την επόμενη περίοδο η Τουρκία τόσο στις έρευνες στη θάλασσα όσο και στη ξηρά προχωρά σε μια διαδικασία που θα φέρει θετικές ειδήσεις το 2020.

Ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία κατά την οποία θα διασφαλιστεί η αλλαγή παιχνιδιού για την Τουρκία με διάφορες έννοιες.

«Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία κάνει πολύ σημαντικά βήματα, χρησιμοποιεί μέχρι τέλους τα δικαιώματά της και είναι υποχρεωμένη να τα χρησιμοποιεί», υποστήριξε.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι η Τουρκία έφτασε να παράγει η ίδια το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί.

«Αυτό είναι καταπληκτικό ποσοστό.

»Όσο αυξάνεται το ντόπιο μερίδιο τόσο μειώνεται το μερίδιο εισαγωγής.

»Συμβάλλει θετικά στην ντόπια παραγωγή.

»Η Τουρκία έχει σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας.

»Γι αυτό και το θέμα της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντικό», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα