Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της παραμονής των Κυανόκρανων στην Κύπρο

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της παραμονής των Κυανόκρανων στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Αυτούσια η δήλωση του κυπριακού ΥΠΕΞ:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του ψηφίσματος S/RES/2483(2019), για ανανέωση τη θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 με τους υφιστάμενους όρους εντολής.

»Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και η βάση λύσης του Κυπριακού τόσο με ρητή αναφορά, αλλά και μέσω της επαναβεβαίωσης του ψηφίσματος 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

»Μέσω του ψηφίσματος, ανάμεσα σε άλλα, τα μέλη του ΣΑ, αφού εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής λύσης, καλούν όλους του εμπλεκόμενους να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους βούληση και να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

»Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων και καλεί για τη μείωση τους, γεγονός που αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της.

»Εκφράζεται επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και ζητείται να γίνει σεβαστή η κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της νεκρής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση.

»Δεδομένων των αυξημένων παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο, μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι δύο πλευρές καθώς και τα εμπλεκόμενα μέρη, με την διαμεσολάβηση της UNFICYP, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για δημιουργία μηχανισμού απευθείας επαφών στο στρατιωτικό επίπεδο.

»Επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση, καθώς και η επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

»Το ψήφισμα καλωσορίζει επίσης την πρόοδο αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας και καλεί για την προώθηση ΜΟΕ και σε άλλους τομείς».

Ομόφωνα ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Σ.Α. του ΟΗΕ

Τα Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2483, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, ο Γ.Γ. εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017 και παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργούς εμπλοκής με αίσθηση επείγοντος με την ανώτερη αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους αναφοράς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με γνώμονα τα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καλεί επίσης τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999), υπενθυμίζει το ψήφισμά του 2453 (2019) και καλεί τους δύο ηγέτες να καταβάλουν ταχέως τις προσπάθειές τους για περαιτέρω έργο προς την επίτευξη σύγκλισης στα βασικά θέματα και να εξουσιοδοτήσουν όλες τις Τεχνικές Επιτροπές να υποβάλλουν προτάσεις προς εξέταση για την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων.

Σχετικά άρθρα