Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, Ασσυρία, Βρετανία, Γαλλία, Γιαζίντι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Μεσοποταμία, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές, Φρανσουά Ολάντ,

Θέσεις των μακελάρηδων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ έπληξαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα, τα πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν θέσεις του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους.

«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στο Twitter.

Ως αποτέλεσμα αυτού του πρώτου πετυχημένου χτυπήματος, ο αρχηγός του ιρακινού στρατού υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του, μαζί με τους Κούρδους Πεσμεργκά και τις άλλες κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις από τους τζιχαντιστές.

“Θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές επί του πεδίου τις επόμενες ώρες”, διαβεβαίωσε ο στρατηγός Ζεμπάρι, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

“Η αμερικανική αεροπορία στοχεύει βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ”, είπε ο στρατηγός, δηλαδή στα όρη όπου έχουν καταφύγει 40.000 άμαχοι Κούρδοι Γιαζίντι (ζωροαστριστές), οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο από την ασιτία ή τους τζιχαντιστές.

Ο Ιρακινός στρατηγός πρόσθεσε ότι η επιχείρηση “θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται” από τους τζιχαντιστές.

“Οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά (Κούρδοι) και οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάζονται για να καθορίσουν τους στόχους”, συνέχισε ο Ζεμπάρι.

Η Γαλλία έτοιμη να αναλάβει δράση

Η Γαλλία είναι “έτοιμη να αναλάβει δράση” και να βοηθήσει τους άμαχους του Ιράκ που έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ χαιρέτισε “τη σημαντική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα” ο οποίος ενέκρινε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και την κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής, Ασσύριους χριστιανούς και Γιαζίντι ζωροαστριστές.

“Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστά η προέλαση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους ντόπιους και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ αλλά ολόκληρης της περιοχής”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. “Η Γαλλία θα εξετάσει, μαζί με τις ΗΠΑ και τους άλλους διεθνείς εταίρους της, ποιες ενέργειες μπορεί να αναλάβει για να ανακουφίσει τα δεινά των πολιτών. Ήδη αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας”, κατέληξε η ανακοίνωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας ζητά να δεχθεί η Βρετανία χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ

Από το Λονδίνο, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να “ανοίξει τις πόρτες” της Βρετανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, στους χριστιανούς πρόσφυγες του Ιράκ που απειλούνται από τους τζιχαντιστές.

“Αυτό που παρατηρούμε στο Ιράκ είναι μια σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύω ότι η Βρετανία θα έπρεπε ν’ ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες, όπως έκανε σε όλη την ιστορία της, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Σχετικά άρθρα