Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο προειδοποίησε τους Τούρκους: «Μην πειράξετε τους Κούρδους»

Ο Πομπέο προειδοποίησε τους Τούρκους: «Μην πειράξετε τους Κούρδους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πόμπεο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μιχάλης Ιγνατίου, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Την έντονη απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Όπως έγραψε ο Έλληνας ανταποκριτής, το τηλεφώνημα έγινε ενώ ο κ. Πομπέο βρισκόταν στο Εκουαντόρ για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε ο Τούρκος υπουργός έχοντας πρόθεση να διαμαρτυρηθεί για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον ακύρωσε και την παραγγελία των 100 αεροπλάνων που αγόρασε η Τουρκία, η οποία έχει παραλάβει τέσσερα εξ αυτών, που παραμένουν καθηλωμένα σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις.

Το τηλεφώνημα κατέληξε μπούμερανγκ για τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άκουσε τα σφοδρά παράπονα του κ. Πομπέο για την αντισυμμαχική ενέργεια της αγοράς των S-400.

Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική θα προστατεύσει τους συμμάχους της, που πολέμησαν μαζί της εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η αναφορά έγινε για τους Κούρδους της Συρίας.

Οι μαχητές του YPG αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της διεθνούς δύναμης που πολέμησε τους τρομοκράτες του ISIS όταν η Τουρκία ήταν απούσα.

Ο κ. Πομπέο εξέφρασε επίσης την συμπάθεια του και επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας της Τουρκίας κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία.

Οι Κούρδοι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και το έπραξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου για την υπόθεση των F-35, ο κ. Πομπέο παρουσίασε την αμερικανική θέση ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά αλλά και για όλα τα οπλικά συστήματα που πούλησε η Αμερική στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής τιμωρίας περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πώλησης ανταλλακτικών για τα F-16 της Τουρκίας, όπως και για άλλα συστήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται ο Έλληνας ανταποκριτής, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να μην επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και το Πεντάγωνο υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι, που απαιτούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής.

Κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία θα ενταχθεί σε αυτή την ομάδα χωρών, εκτιμά ο Έλληνας ανταποκριτής.

Σχετικά άρθρα