Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποφυλακίστηκε o τραπεζίτης του Ερντογάν – Είχε καταδικαστεί για παράνομες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν

Αποφυλακίστηκε o τραπεζίτης του Ερντογάν – Είχε καταδικαστεί για παράνομες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Τουρκία,

Ο Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, αφέθηκε ελεύθερος από ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταδικάσει τον Μάιο του 2018 τον 48χρονο Ατίλα σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζέ Ζαράμπ και άλλους ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις.

Ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την «ευλογία» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για μια «σκανδαλώδη απόφαση, σε μια σκανδαλώδη υπόθεση».

Η Halkbank, που αρνήθηκε την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του.

Ο δικαστής επέτρεψε να συμψηφισθεί η ποινή που εξέτισε ο πρώην τραπεζίτης πριν καταδικασθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, και η αποφυλάκισή του ανακοινώθηκε νωρίτερα λόγω καλής του διαγωγής.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ατίλα αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα