Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πόρτα» Σάντσεθ σε Ιγκλέσιας: Δεν τον θέλει στη κυβέρνηση

«Πόρτα» Σάντσεθ σε Ιγκλέσιας: Δεν τον θέλει στη κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Ισπανία, Πάμπλο Ιγκλέσιας, Πέδρο Σάντσεθ,

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Μία κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε» εξαιτίας «των εσωτερικών αντιφάσεων», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Το κύριο εμπόδιο… είναι η συμμετοχή του κ. Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαφωνίες του με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο του 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.

Ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός χάρη σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τον Ιούνιο του 2018 και κέρδισε τις εκλογές στο τέλος του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι 123 έδρες του PSOE στην 350μελή ισπανική Βουλή σημαίνουν ότι, για να κυβερνήσει, θα χρειαστεί τις ψήφους των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και την υποστήριξη τοπικών κομμάτων.

Η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη και, σε περίπτωση αποτυχίας, θα επαναληφθεί την Πέμπτη.

Το κόμμα Podemos θέτει εξ αρχής ως όρο για την υποστήριξή του την είσοδό του στην κυβέρνηση, πράγμα που ο Σάντσεθ είχε κατηγορηματικά αρνηθεί, πριν… χαλαρώσει την στάση του την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, δέχεται τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εξειδικευμένων σε συγκεκριμένους τομείς υπουργών από το Podemos, αλλά όχι και την είσοδο των στελεχών του κόμματος του Ιγκλέσιας.

Εάν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμείνει, η διεξαγωγή νέων εκλογών θα είναι μονόδρομος, καθώς το ισπανικό Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου, εάν κανείς δεν εκλεγεί πρωθυπουργός δύο μήνες μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Σχετικά άρθρα