Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Απαράδεκτη» μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία λέει το Πεντάγωνο

«Απαράδεκτη» μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία λέει το Πεντάγωνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία να μη ξεκινήσει διασυνοριακή στρατιωτική επιχείριση που θα αποσκοπεί να προωθήσει στρατεύματά της στα συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη, που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, μετέδωσε το Kurdistan 24.

Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί στενά τα συροτουρκικά σύνορα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία θα εμπλακούν σε ενδεχόμενη διασυνοριακή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που θα στοχεύει τους Κούρδους τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN Ryan Browne, όπως αναμεταδίδει το Kurdistan 24.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερτσον, δήλωσε στο Kurdistan 24 ότι, «μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιοδήποτε μέρος, ιδίως επειδή το αμερικανικό (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό μπορεί να είναι παρόν ή κοντά, προκαλεί σοβαρή ανησυχία», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει εντατικές συζητήσεις με την Τουρκία, για ένα μηχανισμό ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος να εξασφαλίσουμε την παραμεθόρια περιοχή με βιώσιμη λύση», συνέχισε, «και πιστεύουμε ότι ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα υπονομεύσουν αυτό το κοινό συμφέρον».

Τουρκικές εφημερίδες έγραψαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη είναι αναπόφευκτη, ενώ στο Twitter αναρτήθηκαν δεκάδες φωτογραφίες με τουρκικά τανκς, τεθωρακισμένα και αυτοκινούμενα πυροβόλα να συγκεντρώνονται στην τουρκική συνοριακή πόλη Ακτσακαλέ, απέναντι από την παραμεθόρια υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Τελ Αμπιάντ.

Σχετικά άρθρα