Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον επαναπατρισμό γυναίκας τζιχαντιστή και των τριών παιδιών της αποφάσισε γερμανικό δικαστήριο

Τον επαναπατρισμό γυναίκας τζιχαντιστή και των τριών παιδιών της αποφάσισε γερμανικό δικαστήριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γερμανία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Σύζυγος αγνοούμενου στη Συρία Γερμανού τζιχαντιστή, που βρίσκεται με τα παιδιά της στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία, θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Δικαστήριο στο Βερολίνο απεφάνθη ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να επαναπατρίσει από τη Συρία την Γερμανίδα σύζυγο και τα τρία παιδιά του τζιχαντιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, πρόκειται για την πρώτη απόφαση παρόμοιων υποθέσεων, εναντίον της κυβέρνησης

Η οικογένεια του άνδρα μήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από την απόρριψη από Γερμανούς διπλωμάτες αιτήματος να βοηθήσουν τη σύζυγο να επιστρέψει στη Γερμανία με τα τρία παιδιά της, εξήγησε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Όπως άλλες δυτικές χώρες, η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος για το πώς θα αντιμετωπίσει τους υπηκόους της που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τζιχαντιστής, η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη, έφυγε το 2014 από τη Γερμανία για τη Συρία με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, ηλικίας 7 και 8 ετών σήμερα.

Η σύζυγός του απέκτησε ένα τρίτο παιδί στη Συρία πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεχόταν να δεχθεί πίσω στη χώρα μόνο τα παιδιά.

Αλλά η κουρδική διοίκηση των περιοχών στη βόρεια Συρία, όπου κρατούνται χιλιάδες τζιχαντιστές, απαίτησε να επιστρέψει και η μητέρα τους.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση μελετά την δικαστική απόφαση και ενδέχεται να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο.

Ένας δικηγόρος της οικογένειας δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχόλιο.

Γερμανοί αξιωματούχοι μυστικών πληροφοριών εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1.000 Γερμανοί πήγαν για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε μέχρι από λίγα χρόνια εδάφη στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών, επέστρεψε στη Γερμανία, ένα άλλο τρίτο πιστεύεται ότι έχει σκοτωθεί και το υπόλοιπο ότι βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ και στη Συρία, λένε οι αξιωματούχοι.

Χιλιάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αλλοδαπών και γυναικών και παιδιών, κρατούνται από τις κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία να επαναπατρίσουν τους περισσότερους από τους υπηκόους τους που κρατούνται στη Συρία και στο Ιράκ και να τους δικάσουν.

Η Γερμανία έχει αναφέρει ότι θα δεχθεί πίσω τζιχαντιστές μόνο αν οι ύποπτοι έχουν προξενική πρόσβαση, προσθέτοντας ότι κατ ‘αρχήν, όλοι οι πολίτες της και εκείνοι που είναι ύποπτοι ότι έχουν πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος, έχουν το δικαίωμα να επαναπατριστούν.

Ωστόσο τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο Βερολίνο να αφαιρεί την ιθαγένεια από τους Γερμανούς που έχουν και δεύτερη υπηκοότητα και πολεμούν στο εξωτερικό για ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα