Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια μέτρα θέλει να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία – «Κόμπλα» για μία λέξη

Ποια μέτρα θέλει να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία – «Κόμπλα» για μία λέξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσημα την Πέμπτη ότι παρουσίασε επιλογές μέτρων για την Τουρκία και πως πλέον η υπόθεση βρίσκεται για απόφαση στο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, ερωτηθείσα σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών δήλωσε ότι «η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρουσίασαν επιλογές μέτρων εις απάντηση αυτών των παράνομων γεωτρήσεων και εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις».

«Γνωρίζετε ότι αντιδρούμε σε αυτές τις εξελίξεις συστηματικά», υπενθύμισε η Μάγια Κοτσίγιανιτς και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, ενώ ήδη αυτή την εβδομάδα η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέδωσε νέα δήλωση χαρακτηρίζοντας τις νέες τουρκικές κινήσεις «απαράδεκτη κλιμάκωση», και την κάλεσε να αναστρέψει τις κινήσεις αυτές.

Η Μάγια Κοτσίγιανιτς, τόνισε ότι ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ενημέρωσε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων για το θέμα και κατέληξε λέγοντας ότι κατ` εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρουσίασαν επιλογές μέτρων εις απάντηση αυτών των παράνομων γεωτρήσεων και εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δημοσίευσε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», «σε τροχιά συμφωνίας για την επιβολή πολιτικών/διπλωματικών μέτρων κατά της Τουρκίας, για τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, εισήλθαν τα 28 κράτη-μέλη.

Τα εν λόγω πολιτικά/διπλωματικά μέτρα τοποθετούνται σε κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο θα επιχειρηθεί να υιοθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και να σφραγιστεί τυπικά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αναλόγως της κλιμάκωσης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, καθώς η συντριπτική πλεινότητα των κρατών-μελών δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ποια μέτρα επιβάλλονται στην Τουρκία

1. «Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αναμένεται να επιφέρει οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.

2. Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

3. Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Κομισιόν είχε προτείνει να παγώσουν λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έγκριση από το Συμβούλιο και την Κομισιόν.

Τα υπό αναφορά προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν να χορηγηθούν το έτος 2020, αναμένεται να παγώσουν υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

4. Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία», χωρίς πάντως η εν λόγω κίνηση να μεταφράζεται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου επί του παρόντος.

Για μία λέξη προέκυψε «κόμπλα» την Πέμπτη

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την αναφορά στην τελευταία παράγραφο σε «περαιτέρω» μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Η Κύπρος θέλει να αναγράφεται «στοχευμένα» μέτρα, διότι αυτά σημαίνει ότι θα στρέφονται κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που συζητήθηκε την Πέμπτη από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, αναφερόταν στα μέτρα που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της νέας επιχείρησης γεώτρησης της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να «κλείσει» η συμφωνία για τα μέτρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.

Στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.

Εάν η Κύπρος «σπάσει» την εν λόγω διαδικασία, το ζήτημα θα επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα θα συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.

Σιωπηρή διαδικασία

Σε σιωπηρή διαδικασία έγκρισης μέχρι το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ (COREPER) σε σχέση με τα μέτρα εναντίων της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων παράνομων ενεργειών της στο εσωτερικό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΕΕΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ, η επεξεργασία των μέτρων έχει ολοκληρωθεί ως προς την ουσία και την επιλογή τους, υπάρχει ωστόσο μια διαφωνία ως προς την τελική λεκτική διατύπωση της τελευταίας σχετικής παραγράφου του κειμένου.

Ως εκ τούτου το κείμενο βρίσκεται στη σιωπηρή διαδικασία αποδοχής, ενώ αν και εφόσον ένα Κράτος Μέλος αποφασίσει να τη σπάσει, τότε το κείμενο θα πάει αύριο το πρωί στην ΕΠΑ (Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας – άλλη σύνθεση του Συμβουλίου) για επιπλέον επεξεργασία.

Η απόφαση τόσο για αυτό, όσο και για την τελική έγκριση ανήκει στους Υπουργούς και τα ίδια τα Κράτη Μέλη.

Εξάλλου το τελικό κείμενο περί μέτρων θα ανακοινωθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (FAC) τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα θα συζητηθεί στο πρώτο κομμάτι της ατζέντας, το πρωί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Τέλος οι 28 θα προβλέπουν πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για «στοχευμένα» μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Σχετικά άρθρα