Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαγούς, πετραχήλια και φυσικό αέριο έταξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος στην κατεχόμενη Κύπρο

Λαγούς, πετραχήλια και φυσικό αέριο έταξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος στην κατεχόμενη Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Στοχεύουμε στο να ανοίξουμε το δρόμο για την οικονομία του ψευδοκράτους και τους επενδυτές, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι ο οποίος στην συνάντησή του στα κατεχόμενα της Κύπρου με τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια στο θέμα των υδρογονανθράκων».

Ο κ. Οκτάι, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα όπου συμμετείχε το πρωί στην πρώτη οικονομική διάσκεψη του φόρουμ των εμπορικών επιμελητηρίων Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Είχε στο πρόγραμμά του και κάποιες συναντήσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνονταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στην συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» Τατάρ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «χωρίς να δώσουμε καθόλου ευκαιρία σε παιχνίδια στο θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υπογραμμίζοντας την σημασία μια σταθερής, δυναμικής δομής του ψευδοκράτους και της συνεργασίας με την Τουρκία και ιδιαίτερα μεταξύ των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών.

Ο κ. Οκτάι συνεχάρη τον κ. Τατάρ και για την πρώτη διάσκεψη του φόρουμ των επιμελητηρίων Τουρκίας – ψευδοκράτους και για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» ευχόμενος να είναι μια «νέα αρχή» και για τις σχέσεις ψευδοκράτους – Τουρκίας.

Μίλησε επίσης για μεταρρυθμίσεις που περιμένει ο κόσμος, περιλαμβάνονται στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα και θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις στα κατεχόμενα.

Ο Ερσίν Τατάρ υπενθυμίζοντας την επέτειο της εισβολής σε δύο εβδομάδες, έκανε λόγο «σε επιτυχημένη ιστορία» πίσω από την οποία βρίσκεται η Τουρκία, λέγοντας ότι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, συνεχίζει την πορεία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι σημαντικό, είπε, η αγορά των 82 εκ. που είναι η Τουρκία να ανοίξει για το ψευδοκράτος, επισημαίνοντας ως σημαντικούς τομείς της οικονομίας του ψευδοκράτους, τον τουρισμό, την ανώτατη εκπαίδευση, και τον τομέα υπηρεσιών και καινοτομίας.

Η αύξηση της ανταγωνιστικής δύναμης, η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα που θα ρίξει τις τιμές θα μπορέσουν να αυξήσουν το κατά κεφαλής εισόδημα από τις 12.500 δολάρια που είναι σήμερα σε 25.000 τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Κυπριακό και φυσικό αέριο στην ομιλία Οκτάι

Στην ομιλία του στην διάσκεψη ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε ειλικρινής όσον αφορά την λύση στο Κυπριακό αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση σε αυτό.

«Παρά τις προσπάθειες καλών προθέσεων από την πλευρά μας δεν μπόρεσε να εξευρεθεί μια λύση.

»Παρά τις συμπεριφορές καλών προθέσεων η απομόνωση εξακολουθεί να εφαρμόζεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων και είναι κάτι που (κατά)πιέζει και την συνείδηση και το μυαλό.

»Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για μια λύση ώμος με ώμο.

»Στόχος, να επιτευχθεί σίγουρα η πολιτική ισότητα και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Για μια λύση και σταθερότητα στην Κύπρο, συνέχισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, είναι πολύ σημαντική η οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, η σταθερότητα και η ευμάρεια.

Κατά προτεραιότητα στόχος τους είναι – είπε – μια ανταγωνιστική οικονομική δομή του ψευδοκράτους, η αύξηση του επιπέδου ζωής και γι’ αυτό θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Τουρκοκυπρίους.

Ο τουρισμός και η παιδεία έχουν τύχει στήριξης, το κατά κεφαλήν εισόδημα που έφτασε τις 12.500 δολάρια μπορεί να πάει και πιο ψηλά, πρόσθεσε ο κ. Οκτάι.

Μίλησε επίσης για δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου στο ψευδοκράτος και για τις οποίες χρειάζεται πολιτικό θάρρος και ενότητα.

Η Τουρκία, είπε, στηρίζει όσους θέλουν να προβούν σε επενδύσεις και έκανε λόγο σε αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για το οποίο εργάζονται με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Η δημοσιονομική και οικονομική πειθαρχία είναι προϋπόθεση γι’ αυτό, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί σε κάθε βήμα για να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και της ίδιας και του ψευδοκράτους στην δική του υφαλοκρηπίδα.

«Το λέμε αυτό από δω να το ακούσει όλος ο κόσμος.

»Αυτοί που δεν υπολογίζουν την Τουρκία, παραβλέπουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους του».

Το Φατίχ, είπε, έχει δείξει την αποφασιστικότητά τους.

Τατάρ: Στόχος οι 150.000 φοιτητές

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ, ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι έχουν ξεπεράσει τις 100.000 οι φοιτητές στα κατεχόμενα και στόχος τους τώρα είναι να φτάσουν τις 150.000.

Γι αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να δημιουργηθεί η κατάλληλη δομή στα «πανεπιστήμια», να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητικών κλινών και να λυθούν τα προβλήματα ενέργειας και νερού.

Για την δημοσιονομική πειθαρχία είπε ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να περιορίσουν την ΑΤΑ.

Για την μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι πρέπει όλα τα κόμματα στην «βουλή» να δουλέψουν από κοινού.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία γιατί διαφυλάττει με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και της ίδιας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα