Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη και τήρηση του εμπάργκο όπλων

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη και τήρηση του εμπάργκο όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Χαλίφα Χαφτάρ,

Έκκληση να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, όπου περίπου 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες μετανάστες, έχουν σκοτωθεί τους τρεις μήνες που διαρκούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα γύρω από την Τρίπολη, απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα κράτη-μέλη του Σ.Α. «υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέρη να προχωρήσουν επειγόντως σε αποκλιμάκωση και να δεσμευθούν σε μια κατάπαυση του πυρός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η διαπραγμάτευση επί της οποίας άρχισε την Τετάρτη, την επομένη του σκοτωμού από βομβαρδισμό 50 και πλέον μεταναστών σε κέντρο κράτησης στο προάστιο Τατζούρα της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το κείμενο «καταδικάζει» την αεροπορική επιδρομή που έγινε τη 2α Ιουλίου και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ, 53 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά, που κρατούνταν στην Τατζούρα, προάστιο της Τρίπολης στα χέρια της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, που αν και στηρίζεται από τζιχαντιστές αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η ΚΕΕ κατηγόρησε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της κοσμικής ανατολικής Λιβύης, ότι προχώρησαν στο πλήγμα.

Ο πατριωτικός Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ το διέψευσε.

Από την 4η Απριλίου, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να απελευθερώσουν την Τρίπολη, έδρα των ισλαμιστών, από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Τούρκους.

Οι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές στη μάχη για την Τρίπολη έχουν αναγκάσει σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σε μια χώρα η οποία σπαράσσεται μετά το 2011 από συγκρούσεις για την εξουσία και κατά μεγάλο μέρος της είναι παραδομένη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που εφαρμόζουν η καθεμία τον δικό της νόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί στις εχθροπραξίες επί θύραις της Τρίπολης.

Έκκληση να σταματήσουν οι «ξένες επεμβάσεις»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ακόμη στο ίδιο κείμενο ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λιβύη και ζητεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη και να μη λαμβάνουν μέτρα που την επιδεινώνουν».

Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ, όπλα και πυρομαχικά παραδίδονται σε αφθονία στα αντίπαλα στρατόπεδα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων το οποίο επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011.

Το Σ.Α. υπενθυμίζει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι υποχρεούνται να «τηρούν πλήρως» το εμπάργκο αυτό.

Ωστόσο, καράβια φτάνουν ανενόχλητα στο λιμάνι της Τρίπολης και ξεφορτώνουν όπλα και τζιχαντιστές που στέλνει η Τουρκία.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία μοιάζει επίσης να τάσσεται υπέρ της.

Στη διάρκεια συνάντησής του στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της ισλαμικής κυβέρνησης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε να τερματιστούν οι «παράνομες επιθέσεις» του στρατάρχη Χάφταρ και εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον Σάρατζ και την κυβέρνησή του.

Ο στρατάρχης Χάφταρ επωφελείται από την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ διαθέτει επίσης στήριξη, τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί επίσης ότι τον υποστηρίζει, κάτι που το Ελιζέ αρνείται.

Σχετικά άρθρα