Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

200.000 Ασσύριοι πρόσφυγες από την προέλαση των τζιχαντιστών

200.000 Ασσύριοι πρόσφυγες από την προέλαση των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασσυρία, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Καρακός, Κουρδιστάν, Τζιχαντιστές,

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη βόρεια στην πεδιάδα της Νινευή, το τελευταίο οχυρό των Ασσυρίων στο Ιράκ, προκάλεσε τρόμο και πανικό στον πληθυσμό των Ασσυρίων και μαζική φυγή από πόλεις και χωριά.

Σε 200.000 υπολογίζονται οι Ασσύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι μην έχοντας που να βρουν καταφύγιο, νερό και τροφή κοιμούνται στα χωράφια.

Κονβόι με οχήματα που κουβαλάνε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέρχονται στις Ασσυριακές πόλεις του βορείου Ιράκ, τις οποίες καταλαμβάνουν άδειες από τον πληθυσμό τους.

Η μαζική φυγή των Ασσυρίων είναι αποτέλεσμα της αποχώρησης των κουρδικών στρατευμάτων από την πεδιάδα της Νινευή. Μην έχοντας κανέναν να τους υπερασπιστεί από τους αιμοδιψείς μακελάρηδες του Ισλαμικού Κράτους, οι Ασσύριοι (που είναι και Χριστιανοί) ακολούθησαν αναγκαστικά τις κουρδικές δυνάμεις.

Η μεγαλύτερη χριστιανική και συνάμα Ασσυριακή πόλη, η Καρακός, εγκαταλείφθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα, όταν οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους. Οι Ασσύριοι επίσκοποι διέταξαν όλες τις εκκλησίες να ηχήσουν τις καμπάνες τους κι αυτό ήταν το σύνθημα για τη μεγάλη φυγή αυτού του αρχαίου έθνους από τα πατρογονικά του χώματα.

Αυτή είναι η λίστα των Ασσυριακών πόλεων και χωριών που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους, όπως μας τις δίνει το Ασσυριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (AINA):

Baghdede (Qaraqosh)
Karamlis
Bartella
Bashiqa
Tel Kepe
Batnaya
Telsqof
Alqosh

Η κατάσταση των Ασσυρίων προσφύγων περιγράφεται οριακή. Είναι χιλιάδες εκείνοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους πεζή δίχως φαγητό και νερό, με πολλούς ηλικιωμένους και ανήμπορους μεταξύ τους. Οι τυχεροί που είχαν αυτοκίνητα για να ξεφύγουν, δεν μπορούν να βρουν καταλύματα και κοιμούνται μέσα στα οχήματά τους.

Ο πατριάρχης της Ασσυριακής Εκκλησίας έστειλε επιστολή στον Μπαμ Κι Μουν, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν άμεσα κάτι…

Σχετικά άρθρα