Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτοφανές άδειασμα στον Ερντογάν: «Δεν κατάλαβε τι του είπε ο Τραμπ»

Πρωτοφανές άδειασμα στον Ερντογάν: «Δεν κατάλαβε τι του είπε ο Τραμπ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,

Η εφημερίδα «The Washington Times» έριξε ηχηρό ράπισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας -στην ουσία- ότι η συνάντηση με τον Τραμπ στο περιθώριο των G20 ήταν μια τρύπα στο νερό.

Όπως έγραψε η εφημερίδα, η συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατάφερε να προσφέρει κάποια λύση στην κρίση που έχει επέλθει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά πυραύλων από τη Ρωσία πιθανότατα θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το θέμα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογαν στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο, διευρύνοντας το έδαφος για μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε σαφώς «ανησυχία» για την προγραμματισμένη αγορά των S-400 κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σημειώνουν επίσης ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει αλλάξει στάση αναφορικά με την απειλή να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να απαγορεύσει την πρόσβαση στα F-35.

Όμως, σημειώνει η «The Washington Times», ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να έχει λάβει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τράμπ, καθώς δήλωσε ότι ο Τράμπ τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όταν τα ρωσικά S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Έντζελ (Δημοκρατικός), δήλωσε ότι η «υπόσχεση του κ. Τραμπ ότι δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ και την εθνική μας ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι «το Κογκρέσο, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και η υπόλοιπη κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, θα πρέπει να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα F-35 και θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος) σημείωσε ότι η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί επιβολή κυρώσεων και απαγόρευση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων.

Επιπλέον αμφισβήτησε ότι έγινε η συζήτηση όπως την μετέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ανεξάρτητοι αναλυτές σημειώνουν ότι η συνάντηση στην Οσάκα πιθανόν να οδηγήσει σε μελλοντικές διπλωματικές τριβές.

Ο Μπουλέντ Αλιριζά, επικεφαλής του «Turkey Project» στο «Center for Strategic & International Studies» στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι σε τελική ανάλυση το θέμα δεν επιλύθηκε και επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι συνήψε μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι αυτό που λέει ο Τραμπ θα επικρατήσει, σε αντίθεση με όσα είπαν οι αξιωματούχοι κάτω από τον Τραμπ ή με ότι έχει ψηφίσει το Κογκρέσο όσον αφορά τη νομοθεσία».

«Είμαστε στην πραγματικότητα σε μια πιο επικίνδυνη θέση τώρα, επειδή ο Ερντογάν έχει οδηγηθεί να πιστέψει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35 εάν αγοράσει τους S-400 και, το πιο σημαντικό, ο Ερντογαν έχει δηλώσει στη χώρα του ότι ο Τραμπ τον υποστηρίζει σε αυτό», ανέφερε ο αναλυτής σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα