Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν αναστέλλει τη συνθήκη για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς

Ο Πούτιν αναστέλλει τη συνθήκη για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία,

Νόμο για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης INF του 1987, που αφορά στην κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κείμενο του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) στις 26 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο νόμος αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ τη συνθήκη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μπόνταρεφ, είχε δηλώσει ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι «ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο, αντίστοιχο με το ισχύον καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty).

Στη συνέχεια επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό τους αυτό, ενώ η Ρωσία τον απέρριπτε, προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς έναντι των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στη συνθήκη INF, υποστηρίζοντας ότι μετά από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη, εάν η Μόσχα δεν ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν πρωτίστως από τη Ρωσία να μην αναπτύξει τον πύραυλο 9Μ729 (νατοϊκή ονομασία: SSC-8), το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει αυτό που ορίζει η συνθήκη INF.

Ο πρόεδρος Πούτιν, με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη INF.

Σχετικά άρθρα