Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλός πρώην δημοσιογράφος αναλαμβάνει νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ιταλός πρώην δημοσιογράφος αναλαμβάνει νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νταβίντ Σασόλι,

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο 63χρονος Σασόλι εξελέγη έπειτα από δύο γύρους ψηφοφορίας στην πρώτη Ολομέλεια, η οποία προέκυψε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο Σασόλι είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Την υποψηφιότητα Σασόλι είχε κάνει γνωστό ότι θα στήριζε τόσο πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σασόλι θα υπηρετήσει για δύο με δυόμισι χρόνια – το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου – κι έπειτα θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το υπόλοιπο της θητείας. Ο πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και των οργάνων του καθώς και τις συζητήσεις στην Ολομέλεια και διασφαλίζει την τήρηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 160 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων έλαβε 119 ψήφους.

Σε δηλώσεις του προς τους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία, ο Σασόλι – ο οποίος είναι μεν γνωστός στην Ιταλία ως πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, αλλά όχι διεθνώς – δήλωσε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση αυτή, διότι «η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη μόνο με ένα κοινοβούλιο που παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο».

Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο να εκλέξει πρόεδρο από την κεντρική ή την ανατολική Ευρώπη, λόγω της αδύναμης εκπρόσωπησης των χωρών αυτών στα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. Ο Σασόλι είναι ο έβδομος πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου από την Ιταλία και διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι.

Αφότου ευχαρίστησε τον Ταγιάνι για την «αφοσίωσή του» στο θεσμικό όργανο, ο Σασόλι απηύθυνε έκκληση στην Ολομέλεια, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να «ανταποκριθούν με περισσότερο θάρρος στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών» καi να καταστήσουν το Ευρωκοινοβούλιο «πρωταγωνιστή μίας πραγματικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο Σασόλι γεννήθηκε στη Φλορεντία, το 1956. Τη δεκαετία του ’70 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα σε μικρές τοπικές εφημερίδες και στη συνέχεια στην «Il Giorno». Είναι παντρεμένος με την Αλεσάντρα Βιτορίνι με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

«Δεν εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», υποστηρίζει ο ίδιος.

Μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο, ο Σασόλι έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο, την άνοιξη 1978.

Σχετικά άρθρα