Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταϊνμάγερ: Όποιος σώζει ανθρώπους δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας

Σταϊνμάγερ: Όποιος σώζει ανθρώπους δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ,

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή τη σύλληψη της Γερμανίδας πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτε του πλοίου Sea Watch 3, το οποίο πριν από λίγες ημέρες, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, ελλιμενίστηκε στη Λαμπεντούζα με 42 διασωθέντες στην θάλασσα πρόσφυγες.

Αυτή τη φορά από τη Γερμανία και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε:

«Μπορεί να υπάρχουν ιταλικοί κανόνες σχετικά με το πότε μπορεί ένα πλοίο να πλησιάσει ένα λιμάνι. Μόνο που η Ιταλία δεν είναι οποιοδήποτε κράτος.

»Η Ιταλία είναι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδρυτικό μέλος της.

»Και γι’ αυτό μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα όπως η Ιταλία ότι θα συμπεριφερθεί διαφορετικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και κατέληξε ότι «όποιος σώζει ανθρώπους, δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Βερολίνο πιέζει για ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των διασωθέντων μεταναστών στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και ότι τόσο για την γερμανική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντικό η αλληλεγγύη να επιδεικνύεται από την ευρύτερη δυνατή συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας και Εξωτερικών Σχέσεων Γκερντ Μιούλερ δήλωσε ότι αναμένει άμεση αντίδραση από την ΕΕ και σε ό,τι αφορά την πλοίαρχο του σκάφους Καρόλα Ρακέτε, τόνισε ότι ενήργησε σε κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης γι’ αυτό και πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ:

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την ανάγκη να βρούμε επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες.

»Οι αξιολογήσεις του Σαλβίνι μου είναι αδιάφορες.

»Ως Ευρωπαίος πολίτης έχω απόλυτη κατανόηση γι’ αυτή τη γυναίκα, η οποία θεωρώ ότι συμπεριφέρθηκε γενναία. Και έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική Δικαιοσύνη», δήλωσε.

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι πνιγμοί στην Μεσόγειο, οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης που απουσιάζουν και ο ελλιπής μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στο μεταξύ έπειτα από πρωτοβουλία γερμανών τηλεπαρουσιαστών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 770.000 ευρώ για το έργο της ΜΚΟ «Sea Watch» στην οποία ανήκει το πλοίο, ενώ σε ιταλική σελίδα στο Facebook έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400.000 ευρώ για τα πιθανά δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου στην Ιταλία.

Σχετικά άρθρα