Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείχνουν να συμφωνούν σε Τίμερμανς για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δείχνουν να συμφωνούν σε Τίμερμανς για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, Φρανς Τίμερμανς,

Γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, θα οριστεί νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρονται να συσπειρώνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Υπάρχουν ασφαλώς αρκετές ακόμη αντίθετες φωνές απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο, αν και όχι τόσες ώστε να μπορούν να το σταματήσουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να προχωρήσει η συμβιβαστική λύση και να μην τεθεί ξανά σε ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η πρόταση για τον Τίμερμανς προχωρήσει, το σχέδιο θα στηρίζεται σε μία ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός εάν ορισμένοι Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές αποφασίσουν τελικά να το στηρίξουν.

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, προτάθηκε ο Βέμπερ να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Λουξεμβουργιανού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οσάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ – προς μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα.

Η Μέρκελ δέχθηκε ομαδόν φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο.

Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας μια «λευκή» νύχτα.

Πηγές προσκείμενες στο ΕΛΚ έκαναν χθες βράδυ λόγο περί της οργάνωσης νέας Συνόδου Κορυφής τη 15η Ιουλίου, αλλά ανώτερη διπλωματική πηγή τόνισε πως το πράγμα δεν έχει «ακόμη» φθάσει «εκεί».

Σχετικά άρθρα