Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι στέλνουν παράτυπους μετανάστες στην ελεύθερη Κύπρο μέσω κατεχομένων

Οι Τούρκοι στέλνουν παράτυπους μετανάστες στην ελεύθερη Κύπρο μέσω κατεχομένων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Δημοσίευμα του Euractiv αναφέρεται στη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν στην Κύπρο, μία ιδιαίτερα ανησυχητική τάση της τελευταίας περιόδου, καθώς πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών που, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, μεταφέρονται αεροπορικώς ή οδικώς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και από εκεί ακόμα και πεζή περνάνε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μεταφέρονται στην πράσινη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών με λεωφορείο.

Είναι πολύ εύκολο να την περάσει κανείς, καθώς η Λευκωσία δε θέλει να τη θεωρεί ως σύνορο και καθημερινά χιλιάδες Τουρκοκύπριοι τη διασχίζουν για να εργασθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα ο υπουργός δε δίστασε να μιλήσει ακόμα και για «θεσμικού είδους διακίνησης ανθρώπων» που έχει τουλάχιστον την ανοχή των τουρκικών Αρχών.

Εξήγησε δε ότι η Τουρκία έχει ελεύθερο καθεστώς θεωρήσεων με πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, γεγονός που διευκολύνει τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο να φθάσουν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου χωρίς δυσκολία.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για Σύρους, Ιρανούς και Καμερουνέζους.

Με αυτό τον τρόπο οι διακινητές εύκολα και φθηνά φέρνουν μετανάστες στην Ευρώπη, υποστήριξε ο αρμόδιος Κύπριος υπουργός, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν πίστευε ποτέ ότι θα αποτελέσει μεταναστευτική οδό, καθώς βρίσκεται μακριά από τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες στοχεύουν να φθάσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Ενδεικτικό της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η Μεγαλόνησος είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, για καθένα από τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 η Κύπρος δέχθηκε πάνω από 1000 άτομα, ενώ οι αφίξεις από τα κατεχόμενα για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου έφθασαν τα 3000 άτομα.

Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2018 ήταν 2000, ενώ για το 2017 ήταν μόνο 137.

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν το 3,5% του μόλις 850.000 πληθυσμού.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν η Τουρκία εκβιάζει τη χώρα του, απάντησε ότι «θα μπορούσε» και προσέθεσε ότι η χώρα του έχει αντιληφθεί τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με αυτά που μπορεί να κάνει.

«Δεν μπορούν να υπαγορεύσουν έναν αυτόματο μηχανισμό επανεγκατάστασης.

»Εκτιμούμε τις προσπάθειές τους, αλλά υπάρχουν αδυναμίες», δήλωσε ο Πετρίδης, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου του 2016 θα πρέπει να εφαρμοστεί και για την Κύπρο, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει ένας ad-hoc μηχανισμός επανεγκατάστασης για την Κύπρο.

«Ας μην είμαστε υποκριτές. Το μεταναστευτικό ζήτημα απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα διαδρομή των μεταναστευτικών ροών, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Tove Ernst είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε προσφάτως την Κύπρο, καθώς και ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η Natasha Bertaud, έτερος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν δε συσχετίζει το μεταναστευτικό ζήτημα με τις εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας και Λευκωσίας για τις γεωτρήσεις.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά άρθρα