Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν πουλά «τσαμπουκά» και ο Τραμπ «εξετάζει διάφορες λύσεις»

Ο Ερντογάν πουλά «τσαμπουκά» και ο Τραμπ «εξετάζει διάφορες λύσεις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος G20, Τουρκία,

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των G20, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να αναστείλει τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις του νόμου Αντιμετώπισης Εχθρών της Αμερικής κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400.

Όπως μεταδίδει το CNN, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις».

Απέδωσε μέρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση Ομπάμα και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο.

«Η Τουρκία ήταν πάντα φίλη μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τη χώρα κάποια στιγμή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψουν την αγορά των F-35, εάν αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα S400, καθώς λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες για τα μαχητικά.

Μάλιστα το Κογκρέσο έχει απειλήσει να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος Αντιμετώπισης Εχθρών της Αμερικής ως απάντηση, αλλά ο Ερντογάν πρόσφατα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο εξαιτίας της πολύ καλής προσωπικής σχέσης του.

Λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, έσπευσε μάλιστα να επισημάνει ότι θα προχωρήσει κανονικά η αγορά των S-400.

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε «πείσει» τηλεφωνικά πριν επτά μήνες τον πρόεδρο Τραμπ να πάρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία και να του παραδώσει τα συροκουρδικά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη.

Οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο ξεσηκωμός σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ματαίωσαν το τηλεφωνικό ντιλ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές εδώ και πολλές ημέρες ότι η προσωπική «καλή σχέση» του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι υπεράνω του αμερικανικού νόμου.

Σχετικά άρθρα