Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία δραματικές ώρες – Την Κυριακή μπορεί να έχουμε εμφύλιο

Στην Αλβανία δραματικές ώρες – Την Κυριακή μπορεί να έχουμε εμφύλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Εκλογές, Έντι Ράμα, Ιλίρ Μέτα,

Στην Αλβανία η πολιτική κρίση βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Μεθαύριο, Κυριακή 30 Ιουνίου, ο Έντι Ράμα επιμένει ότι θα διεξάγει κανονικά τις δημοτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα έχει ακυρώσει τη διεξαγωγή αυτών των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ora News, πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μέτα έχει στο γραφείο του ορισμένες εκδοχές για να καταστήσει αδύνατη τη διενέργεια των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως νέα ημερομηνία δημοτικών εκλογών, η 13η Οκτωβρίου 2019.

«Ράμα ξανασκέψου»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Έντι Ράμα είναι αντίθετος και στη νέα ημερομηνία για εκλογές στις 13 Οκτωβρίου, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο Μέτα επεσήμανε:

«Πιστεύω ότι έδωσα τις εξηγήσεις που έπρεπε προς το παρόν, και η εξέλιξη αυτή είναι άγνωστη, απρόσμενη και δεν έχει χωνευτεί ακόμα καλά.

»Εγώ, ελπίζω ότι όλοι θα ξανασκεφθούν.

»Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι δική του ευθύνη.

»Η δικιά μου ατζέντα, δεν είναι η ατζέντα «Ράμα φύγε!», είναι πιο απλή: «Ράμα ξανασκέψου!».

»Δεν του ταιριάζει να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας Κυριακής (30/6) της διχόνοιας μεταξύ των Αλβανών πολιτών και της πρόκλησης από ένα παράλληλο κράτος.

»Έχουμε χρόνο, έχουμε ώρες, έχουμε ημέρες.

»Όλοι έχουν ανάγκη να ξανασκεφτούν, διότι οι πολίτες ανησυχούν.

»Η ατζέντα μου δεν είναι μπολσεβίκικη, η ατζέντα μου, δεν είναι η ατζέντα του Μπάσα, του Μπερίσα και της Κρυεμάδι, η ατζέντα μου είναι: Ράμα ξανασκέψου!

»Διότι, έτσι όπως εγώ είμαι σε θέση να κάνω τη διάκριση ανάμεσα στη Μονίκα (σ.σ.: Μονίκα Κρυεμάδι, σύζυγος του ΠτΔ και Πρόεδρος του ΣΚΟ) και τη Δημοκρατία, ζήτησα από το Ράμα, να κάνει την αρκετά σημαντική διαφορά ανάμεσα στο αξίωμα του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο αξίωμα του πρωθυπουργού όλων των Αλβανών πολιτών.

»Αυτή είναι υπέρτατη και συνταγματική υποχρέωση.

»Σε περίπτωση που ο Ράμα κάνει αυτή τη διάκριση, πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό και μπροστά μας θα έχουμε μια θετική, ελπιδοφόρα Κυριακή για όλους».

Ιλίρ Μέτα: Είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω και σε Διεθνές Δικαστήριο

«Για την απόφαση που έλαβα», τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Πρόεδρος Μέτα, «είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω ενώπιον κάθε Δικαστηρίου, και της Χάγης ακόμα.

»Βασικός σκοπός του Προέδρου», συνέχισε, «είναι η διεξαγωγή εκλογών με τη συμμετοχή όλων, ώστε η Αλβανία να μην χάσει το τραίνο για την Ευρώπη.

»Δεν είμαι εδώ», συνέχισε, «να ικανοποιήσω τα καπρίτσια της αντιπολίτευσης, αλλά να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου να βρεθεί λύση στην κατάσταση.

»Πιστεύω, δήλωσε ο Πρόεδρος, ότι υπάρχει ανάγκη να αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες, ειδικά ο πρωθυπουργός».

Φόβος εμφυλίου στην Αλβανία

Ο πρόεδρος Μέτα όταν ακύρωσε τις εκλογές της 30ης Ιουνίου επιχειρηματολόγησε ότι το έπραξε επειδή φοβάται ένα νέο εμφύλιο στη χώρα.

Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι θα μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές και θα εμποδίσει δυναμικά τη διεξαγωγή τους.

Η αντιπολίτευση ζητά από τον Έντι Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε όταν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αποκάλυψαν ότι στις εθνικές εκλογές του 2017 η παράταξη του Έντι Ράμα εξαγόρασε ψηφοφόρους με χρήματα προερχόμενα από λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ράμα: Να δώσουμε απάντηση στα πολιτικά καρναβάλια

Ο Έντι Ράμα, στη διάρκεια που ο Πρόεδρος Μέτα είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, έκανε τις ακόλουθες αναρτήσεις:

«Είναι πλέον επίσημο: Η έδρα της Αντιπολίτευσης του δρόμου είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο ηγέτης των τεσσάρων γαλαξιακών παικτών του επιτελείου της εικονικής επανάστασης (σ.σ.: Εννοεί τους Μέτα, Μπερίσα, Μπάσα και Κρυεμάδι), για τη βίαιη υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ψήφου του λαού από τον ίδιο το λαό, είναι ο ίδιος, ο Ιλίρ Μέτα.

»Τι πολιτικά καρναβάλια! Να γελάτε μαζί τους και σας καλώ να τους δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα την Κυριακή, ψηφίζοντας ή μη ψηφίζοντας, αλλά έχοντας όλοι μαζί την ίδια άποψη, ότι η Αλβανία δεν μπορεί να είναι ποτέ μια χώρα που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν».

Εκλογοδικείο: Παράνομη η ακύρωση των εκλογών από τον Ιλίρ Μέτα

Το αλβανικό Εκλογοδικείο έδωσε στη δημοσιότητα την καθαρογραμμένη απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου, μετά από προσφυγή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Το Εκλογοδικείο στην απόφασή του, σχολιάζει η Ora news, επιχειρηματολογεί ότι το Διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που ακυρώνει την ημερομηνία των εκλογών, είναι παράνομο.

Σύμφωνα με το Εκλογοδικείο, εφόσον ο Πρόεδρος προκήρυξε μια ημερομηνία για τη διενέργεια εκλογών, δεν μπορεί να την ακυρώσει και να προκηρύξει μια νέα ημερομηνία.

Στην καθαρογραμμένη απόφαση, με την οποία απέρριψε την προσφυγή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, σημειώνει η Ora news, το Εκλογοδικείο επιβεβαιώνει ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου.

Οι δυτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν τις εκλογές της 30ης Ιουνίου

Οι ΗΠΑ μαζί με την Ε.Ε, σημειώνει σε ανάρτησή του ο ιστότοπος balkanweb.com, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την 30η Ιουνίου ως ημέρα εκλογών στην Αλβανία.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και η Αποστολή του ΟΑΣΕ ζήτησαν επίσημα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τη διαπίστευση παρατηρητών τους για τις εκλογές.

Η ιστοσελίδα δημοσιεύει και τα αντίγραφα των αιτήσεων που οι πρεσβείες έστειλαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ο Μάθιου Πάλμερ, εκπροσωπώντας την αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και να είναι κανονικές και ήρεμες.

Ήδη βράζουν τα αίματα

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επιθέσεις οπαδών της αντιπολίτευσης σε εκλογικά γραφεία.

Ορισμένα από αυτά πυρπολήθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημοτικοί Αστυνομικοί, δημάρχων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συγκρούστηκαν με την Αστυνομία.

Σχετικά άρθρα