Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παραταθεί η προφυλάκιση του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή στήριξε τις διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί», πριν από έξι χρόνια.
Ο Καβαλά, που είναι προφυλακισμένος εδώ και περισσότερες από 600 ημέρες, θα παραμείνει στη φυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης του.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 15 πρόσωπα.
Το δικαστήριο του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, διέταξε ωστόσο την υπό όρους αποφυλάκιση ενός από τους συγκατηγορούμενούς του, του Γιγκίτ Αξάκογλου, απαγορεύοντάς του την έξοδο από τη χώρα.
Η δίκη, την οποία παρακολουθούν από κοντά πολλές δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναβλήθηκε για τις 18 Ιουλίου.
Οι 16 κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη για αυτήν την υπόθεση που καταγγέλλεται ως «κυνήγι μαγισσών» από τις οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η φυλάκιση του Καβαλά τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν.
Ο επιχειρηματίας, μια γνωστή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων της Ευρώπης, φέρεται ότι χρηματοδότησε τις γιγαντιαίες διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν το 2013.
Κατά την έναρξη της δίκης του, την Δευτέρα, απέρριψε «τους παράλογους ισχυρισμούς που στερούνται αποδείξεων».
«Ποτέ στη ζωή μου δεν υποστήριξα την αλλαγή των κυβερνήσεων παρά μόνο μέσω ελεύθερων εκλογών», τόνισε.
Το κίνημα του Γκεζί ξεκίνησε με μια καθιστική διαμαρτυρία οικολόγων ακτιβιστών που ήθελαν να υπερασπιστούν το πάρκο Γκεζί, έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Μετά τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης, μετατράπηκε σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.
Στο κατηγορητήριο των 657 σελίδων οι εισαγγελικές Αρχές παρουσιάζουν το κίνημα του Γκεζί ως μια επιχείρηση που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και στόχευε «να γονατίσει την Τουρκία».
Πολλές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν καταγγείλει τις «παράλογες» κατηγορίες και ζητούν την απελευθέρωση των κατηγορουμένων.