Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή στη Γεωργία για τη «δύναμη κατοχής» Ρωσία – Συγκρούσεις διαδηλωτών-Αστυνομίας

Οργή στη Γεωργία για τη «δύναμη κατοχής» Ρωσία – Συγκρούσεις διαδηλωτών-Αστυνομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωργία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ρωσία,

Συνολικά 69 έφτασαν οι τραυματίες -39 αστυνομικοί και 30 διαδηλωτές- το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σεργκέι Γκαβρίλοφ, συμβούλου του πρωθυπουργού της Γεωργίας, Μαμούκα Μπαχτάτζε.

Νωρίτερα, το απόγευμα, Ρώσος βουλευτής είχε εκφωνήσει λόγο στη μητρική του γλώσσα, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις και τους τραυματισμούς.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι 10.000 διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου, Ηρακλή Κομπαχιτζέ, θεωρώντας απαράδεκτο το γεγονός να εκφωνείται λόγος στα ρώσικα.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, χαρακτήρισε τη Ρωσία «εχθρό και δύναμη κατοχής», της οποίας η «πέμπτη φάλαγγα» βρίσκεται πίσω από τις βίαιες χθεσινές διαμαρτυρίες, για τις οποίες προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διχάσουν τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήλωση της προέδρου έγινε μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Τιφλίδα όπου η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ για να σταματήσει τους διαδηλωτές που ήθελαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση και κατηγόρησε τις δυνάμεις της γεωργιανής αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «ριζοσπαστικές» δυνάμεις οργάνωσαν εσκεμμένα διαμαρτυρίες χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τιφλίδα.

«Μόνο η Ρωσία ωφελείται από μια διαίρεση στη χώρα και την κοινωνία και από την εσωτερική αντιπαράθεση και είναι σήμερα το ισχυρότερο όπλο της» έγραψε η πρόεδρος της Γεωργίας Ζουραμπισβίλι στη σελίδα της στο Facebook.

Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα.

Η μικρή χώρα, σύμμαχος των ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ζουραμπισβίλι, η οποία επισκεπτόταν τη Λευκορωσία, επρόκειτο να συντομεύσει την επίσημη επίσκεψή της εκεί εξαιτίας των γεγονότων στη χώρα της, δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπός της.

Οι διαδηλωτές λένε πως σχεδιάζουν να βγουν και πάλι στους δρόμους το απόγευμα της Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα