Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν την «εδαφική ακεραιότητά» του

Το Ιράν κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν την «εδαφική ακεραιότητά» του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ιρανική διπλωματία κατήγγειλε χθες Πέμπτη μια «προκλητική» και «πολύ επικίνδυνη» ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την καταστροφή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους εντός του «εναέριου χώρου» του Ιράν, με επιστολή του πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μια νέα πολύ επικίνδυνη, προκλητική και παράνομη ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», τονίζει ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στο κείμενο αυτό.

Στην επιστολή, το Ιράν –το οποίο επέλεξε να μη ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας– τονίζει ότι δεν «επιδιώκει τον πόλεμο» αλλά προσθέτει πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα εναντίον των παραβιάσεων της εδαφικής του ακεραιότητας» την οποία «είναι αποφασισμένο να προασπίσει σθεναρά στη γη, στη θάλασσα και στους αιθέρες».

Η Τεχεράνη τονίζει ακόμη ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη διεξήγαγε κατασκοπευτική πτήση στα Στενά του Ορμούζ και, κατά την επιστροφή του, «εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο», κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον του.

Η ιρανική επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να επέμβουν προκειμένου οι ΗΠΑ να «τερματίσουν τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους στην ήδη ασταθή περιοχή του Κόλπου».

Σχετικά άρθρα